19 / 04 / 2024

Çatı sektörü, 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı!

Çatı sektörü, 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık bin 500 firmanın çatı kaplama pazarında faaliyet gösterdiğini belirtti...



İnşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan ve kentsel dönüşüm süreciyle daha da hızlı büyüyeceği öngörülen çatı sektörü, 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. 


Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık bin 500 firmanın çatı kaplama pazarında faaliyet gösterdiğini belirtti. 


Kentsel dönüşüm ve enerji verimliliği kanunları, binalarda ısı yalıtımı ve enerji performans yönetmelikleri ile enerji kimlik belgesi uygulaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına yönelik yasal düzenlemelerin sektörün gelişimini olumlu yönde etkileyecek faktörler olduğunu ifade eden Yavuz, "Çatı kaplama sektörü, 2013'ü yaklaşık yüzde 5 büyümeyle kapatacak. Avrupa'da yaşanan kriz ve bunun ülkemizdeki etkileriyle 2014'ün 2013'e göre daha durağan geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi. 


Yavuz, Türkiye'de 9 milyon binanın yaklaşık 7 milyonunda yalıtımı olmayan, hatalı ve eksik çatı uygulamalarının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Türkiye çatı sektörü yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünya pazarının yüzde 1,3'ünden fazlasını oluşturuyor. Kentsel dönüşüm, inşaat sektörünün geneli için olduğu gibi çatı için de 10 ila 20 yıl devam edecek hareketliliğinin habercisi konumunda. Çünkü kentsel dönüşümle ilk 5 yıl içinde yıllık ortalama 250 ila 300 bin konutun yenilenmesi bekleniyor. Toplamda ise 6,5 milyon yeni konuttan söz ediliyor. Ayrıca sadece yeni konutlar değil mevcut binaların çatılarının yenilenmesi de çatı sektörü için ciddi bir pazar yaratabilecek kapasitede." Kaliteli üretimden taviz verilmemeli Sektör olarak öncelikle dünya pazarlarındaki payı ve dolayısıyla ihracatı artırmayı hedeflediklerini dile getiren Yavuz, bunun için kaliteli üretimden taviz verilmemesi gerektiğini anlattı. 


Yavuz, merpen altı ürünlerin sektöre ciddi anlamda zarar verdiğini vurgulayarak, "Avrupa standartlarında, sertifikalı, CE belgeli üretim sektörümüzdeki firmaların öncelikleri arasında olmalı. Uygulayıcı firmaların da gerekli eğitimlerden geçmiş, iş sağlığı ve güvenliği konularında uzman çalışanlardan oluşması son derece önemli" şeklinde konuştu. 

Çatı sektörünün gelişimini hızlandırmak için Ar-Ge yatırımlarının önemine işaret eden Yavuz, firmaların gerek yurt içi gerekse yurt dışı fuarlara katılım göstermelerinin de sektörü ileri taşıyacak adımlar arasında yer aldığını kaydetti. 


Ankara Son Söz


Geri Dön