27 / 04 / 2024

Çatı sektörü kentsel dönüşümün etkisiyle 250 milyon dolarlık büyüme sağlayacak!

Çatı sektörü kentsel dönüşümün etkisiyle 250 milyon dolarlık büyüme sağlayacak!

Sektörün üretim kapasitesinin ise 2008 yılında 220 milyon metrekare iken, 2013 yılında 250 milyon metrekarenin üzerine çıktığını söyleyen Yavuz, üretim kapasitesinin halen pazar paylarının yaklaşık iki katı seviyesinde bulunduğunu kaydetti...



Türkiye çatı sektörünün yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünya pazarının yüzde 1.3'ünden fazlasını oluşturduğunu ifade eden ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, "Sektörün bu payı artırarak dünya pazarlarındaki konumunu güçlendirmesini hedefliyoruz" dedi. 



Sektörün üretim kapasitesinin ise 2008 yılında 220 milyon metrekare iken, 2013 yılında 250 milyon metrekarenin üzerine çıktığını söyleyen Yavuz, üretim kapasitesinin halen pazar paylarının yaklaşık iki katı seviyesinde bulunduğunu kaydetti. 


Sektörün 2013 yılında 2009'a göre yüzde 17 büyüyerek, 130 milyon metrekarenin üzerine çıktığını aktaran M. Nazım Yavuz, "Avrupa'da yaşanan krizin Türkiye'ye yansımaları ve döviz kurundaki hızlı artış gibi etkenler sonucunda bu yılın 2013'e göre daha durağan geçeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılında yüzde 4 ile yüzde 6 arasında bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu. 2014'ün ilk aylarında hareketlilik bulunduğunu ifade eden Yavuz, "Seçimlerden sonra hareketlilik beklenirken, proje bazlı işlerde ve satışlarda durgunluk sektöre hakim oldu. Çatı sektörünün hareketliliği inşaat yatn-ımlarına doğrudan bağlı olduğundan kentsel dönüşüm projelerinin çatı sektörüne ivme kazandırması bekleniyor. Kentsel dönüşümün şu andaki durumunu düşünerek, sektördeki hareketlilik için sonbaharı belki de kış aylarını beklemek durumunda kalacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. 

M. Nazım Yavuz, önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün de etkisiyle, çatı sektörünün 2014 yılı için ilave 150 milyon dolar, 2015 yılı için ilave 250 milyon dolar, ilerideki yıllar için yine ortalama ilave 250 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında büyüme hedefinin bulunacağım öne sürdü. Dünya çatı kaplamaları sektörünü de değerlendiren Yavuz, "Nihai çatı kaplama malzemeleri 2012 yılında 72 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştı ve çatıyı oluşturan tüm bileşenlerle birlikte 200 milyar doların üzerinde bir pazar oluştu. 72 milyar dolarlık sektörün yüzde 40'ı Asya Pasifik, yüzde 34'ü Kuzey Amerika, yüzde 12'si Batı Avrupa, yüzde 14'ü diğer ülkelerde olup dünya üzerindeki çatı kaplama ihtiyacının önümüzdeki yıllarda her yıl yüzde 2.4 ila yüzde 3 oranında artması bekleniyor" değerlendirmesini yaptı. 

"Çatı kaplama malzemeleri Avrupa standartlarını yakaladı" Son 10 yılda Türkiye çatı sektörünün, çatı uygulama sistemleri ile birlikte Batı ülkeleri kalitesinde üretilen yeni çatı kaplama malzemeleri ve çatı sistemleri ile tanıştığım dile getiren M. Nazım Yavuz, "Çatı kaplama malzemeleri özellik, kalite ve çeşit açısından çok gelişti ve Avrupa standartlarım yakaladı. Örnek vermek gerekirse, beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri çok iyi bir noktaya geldi. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri piyasadayer almaya başladı. Metal esaslı çatı-cephe kaplamalanyla sanayi, ticaret yapıları ve sosyal yapılar yeni yüzlere kavuştu" şeklinde konuştu. 

Bitüm ve sentetik esaslı çatı kaplama Çatı sektörü, kentsel dönüşümün etkisi ile 2014 yılında ilave 150 milyon dolar, 2015 yılı için ilave 250 milyon dolarlık büyüme sağlayacak. 

çeşitlerinin, kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artarak kullanılmaya devam ettiğini kaydeden M. Nazım Yavuz, "Bütün bunların yanında daha yeşil ve sağlıklı bir çevre oluşturulmasına katkıda bulunabilecek yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık ülkemizde de kullanılıyor" ifadesinde bulundu. Bunlarla birlikte, malzeme ve kullanım özellikleri hakkındaki bilgi eksikliği, tasarımdan yapım aşamasına kadar sürede bu malzemeler ile varılabilecek yüksek standartların kısıtlandığını ifade eden Yavuz, mevcut tasarım/hesap yönetmelik ve standartların, henüz bu gelişmiş malzemeler ile uyumlu olmadığını belirtti. Yavuz, bu malzemelerin tasarım, uygulama ve test amaçlarını karşılayabilecek yeni standart, yönetmelik ve talimatlara ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

ÇATIDER. 2013'ten beri MULTITEXCO projesinde yer alıyor ÇATIDER'in 2013 yılından bu yana MULTITEXCO projesinde ortak olarak yer aldığım da hatırlatan M. Nazım Yavuz, "ÇATIDER olarak 2010 yılında da yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesi konusundaki Ar-Ge çalışmalarını desteklemek amacıyla başlatılan NUROOF Araştırma Geliştirme Projesi'ne katıldık. Avrupa'daki üç çatı derneği, bir üniversite ve 10 araştırmacı ortak ile birlikte yürütülen proje kapsamında geliştirilen yalıtım ürününün Türkiye'deki patentinin ÇATIDER adma alınması için çalışmalar sürdürülüyor" diye konuştu. 

Derneklerinin, haziran ajanda dört yıldır işbirliği yaptıkları çatı alanında dünyanın en büyük kuruluşu Uluslararası Çatıcılık Federasyonu'na (IFD) üye olduğunu da dile getiren Yavuz, "Bu durumu sektörümüz adma bir kazanç olarak görüyoruz. Böylece Türkiye çatı sektörü ve markalarımızın, Avrupa'da tanınırlığı artacak. Sektörümüz hakkında bilgi alışverişinde bulunarak, yeni gelişmelerin Türkiye'ye hızla transferini sağlama imkanı bulacağız" ifadesinde bulundu. IFD üyeliği ile çatı sektöründe dünyada uygulanan standartlar, yasal düzenlemeler ve yapılacak çalışmalar içinde aktif olarak yer alma, ortak projelerde görev alma, Alman çatıcılık eğitim sistemini inceleme ve Türkiye'ye uyumunu sağlama gibi birçok fırsata da sahip olacaklarım vurgulayan Yavuz, "İlk olarak 21 Kasım 2014 tarihinde yapılacak IFD Genel Kurulu'nda Türkiye'yi ve çatı sektörünü temsil edeceğiz. Bu üyeliğin, sektörümüze çok büyük değer katacağına inanıyoruz. ÇATIDER olarak sektörün gelişmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında büyük bir adım daha atmış olduk" dedi.


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön