16 / 04 / 2024

Çayyüzü Şehitliği restore ediliyor!

Çayyüzü Şehitliği restore ediliyor!

Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Umurlu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Üncül’ü ziyaret etti. Özakcan, “Çayyüzü Şehitliği’nin sorumluluğu bize verildiğinde hem şehitliğimize sahip çıkağız” dedi.



Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Belediye birim müdürleri ve Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün ile birlikte, Umurlu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Üncül’ü ziyaret etti. Ziyarette Oda Başkanı Erdoğan Üncül ile Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Efeler Belediye Meclis Üyesi Hasan Sarı ve Umurlu Mahalllesi Muhtarı Mustafa Özer hazır bulundu.

Umurlu Esnaf Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyarette, Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Üncül ile Meclis Üyesi Hasan Sarı ve Muhtar Mustafa Özer, mahallede bulunan eksiklikleri ve ihtiyaçları Başkan Özakcan’a tek tek iletti. Umurlu Sanayi Sitesi yolu, pazaryeri binası, mahallede park olmaması sorunları ve zabıta personeli ile yaşanan sıkıntıları not aldıran Belediye Başkanı, bu eksikleri en kısa sürede gidereceklerini belirtti.


“VATAN İÇİN ÖLENLER BURADA YATIYOR”

Esnaf Odası Başkanı Üncül, Çayyüzü Şehitliği hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

“1920’li yıllarda Yunan askerinden kaçan Umurlu halkı kendini korumak için Çayyüzü bölgesine kaçıyor. Aynı dönemde bir yandan savaş mücadelesi verilirken, halkın un ihtiyacını karşılamak için, Çayyüzü’nde bir de un değirmeni varmış. Teğmen Zekayi Kavur ile Yörük Ali Efe halk açlıktan savaşamaz hale geldiği için yedi asker gönderiyor. Atılan top mermisi nedeniyle, bu değirmen kullanılamaz hale geliyor ve yedi askerimiz de şehit oluyor. O dönemde en önemli ihtiyaç olan değirmen Yunan askerine geçiyor. Kurtuluş Savaşı döneminde şehit olanlar, şehit oldukları yere defnedilmiş. Şehit olan bu yedi askerimiz için oluşturulan şehitliğimiz de Çayyüzü Şehitliği’dir.”


“1997 YILINDA İLK AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Umurlu Çayyüzü Şehitliği’nin uzun yıllar kaderine terk edildiğini bildiren Başkan Üncül, şöyle konuştu:

“Umurlu Esnaf Odası olarak 1996 yılında, Çayyüzü Şehitliğimizi restore etme kararı alıp, restorasyonunu gerçekleştirdik. 1997 yılında dönemin valisi başta olmak üzere tüm bürokratlarımızın katılımıyla ilk açılışını gerçekleştirdik. O zamandan bu yana Umurlu Belediyemiz gerekli bakım, onarım ve temizliğini yapmaktaydı. Yine belediyemiz tarafından 18 Mart’ta her yıl şehitliğimize çelenk bırakılıp, hayır etkinlikleri yapılıyordu. Belediyemiz kapanıp, mahalleye dönüşünce, sizin bu şehitliğimize sahip çıkacağınıza inandığımız ve bu konuda duyarlı olduğunuzu bildiğimiz için, bu sizden destek bekliyoruz. Esnaf odası olarak şehitliğimizin tarihçesini ve bizim yatığımız çalışmalar ve gerekli yazışmalarımızdan oluşan dosyamızı size ve Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün’e takdim etmek istiyoruz.”


“ŞEHİTLİK İÇİN PEYZAJ ÇALIŞMAMIZI HAZIRLADIK”

Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, bu konuda gerekli olan ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Özakcan, şöyle dedi:

“Çayyüzü Şehitliğimiz resmiyette Milli Emlak Genel Müdürlüğüne verilmiş. Biz Müdürlüğe, buranın bize tahsis edilmesi için gerekli yazışmayı yaptık. Fakat bize henüz bir cevap gerçekleşmedi. Şehitlik için peyzaj çalışmamızı hazırladık, ama sorumluluğu bize ait olmayan bir yere çalışma yapamayız, yaparsak da suç işlemiş oluruz. Birlikte bu tahsis isteğimizi hızlandırmak için gerekli çalışmayı yapalım. Bunu gerçekleştirdiğimizde hem şehitliğimizi sahip çıkacak hem de vatandaşın oraya gittiğinde huzur bulacağı bir ortam hazırlayacağız.”

Esnaf Odası’nda toplanan heyet, Çayyüzü Şehitliği ve Osmanlı döneminde yaptırılan tarihi un değirmeninde incelemelerde bulundu. Belediye yetkilileri de peyzaj çalışması hakkında bilgi verdi.


Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön