16 / 04 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı projesi son zamanların en net teşviği!

Cazibe Merkezleri Programı projesi son zamanların en net teşviği!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı için yaptığı açıklamada, projenin son dönemde ortaya koyulan en net teşvik olduğunu söyledi.



MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin, "Bu proje, Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu en net teşviktir." dedi.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet tarafından 23 ilin cazibe merkezi ilan edildiğini anımsattı.


MÜSİAD olarak uzun süredir dile getirdikleri bir yaraya bu programla parmak basıldığını ifade eden Olpak, çalışmalar sonucu elle tutulur bir teşvik verildiğini kaydetti.


Yatırımcının, sanayicinin arsaya, binaya, makine ve teçhizata ayrı ayrı para harcadığını, bunun da girişimciyi zora soktuğunu anlatan Olpak, şöyle konuştu:


"TOKİ'de nasıl vatandaşlara uzun vadeli konut sağlanıyorsa bize de bu sağlanmalı diyorduk, hükümet şu anda tam da bunu yaptı. Hükümet diyor ki 'Ben sana arsanı vereceğim, bu da yetmez 10 milyon bütçeye kadar ya da 20 bin metreye kadar fabrika binanı da ben yapacağım. Sonra o binayı sana rayiç bedelinin yüzde 10'u ile kiralayacağım. 15 yıl işletirsen ilk yapım bedeli üzerinden de satacağım.' Bu rakam çok sembolik tabii ki. 'Makine teçhizat için de eğer yerli makine ve teçhizat alırsan 10 yıl vadeli sıfır faizli kredi vereceğim, 3 yılı geri ödemesiz, ithal olursa 6 yıl vadeli olacak. İşletme sermayesinde de yerli makine ve teçhizat kullandıysan 3 yıl geri ödemesiz olmak üzere toplam 5 yıl vadeli kredinin faizinin yarısını karşılayacağım hatta bazı kalemlerde de sana alım garantisi vereceğim.' Projenin orta vadede bu yılın sonunda ilk sonuçlarını almaya başlayacağız. Bu proje, Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu en net teşviktir."


Olpak, programın Milli İstihdam Seferberliği'nin bir yan unsuru olduğunu, istihdam seferberliğinin böyle uygulamalarla sağlanabileceğini vurguladı.


Programın yoğun ilgiyle karşılandığını ifade eden Olpak, "Üyelerimiz o bölgelerde yatırım yapmak için çok ciddi projeler hazırladılar, uygulamayla ilgili başvurularını yaptılar, kabullerini bekliyorlar." dedi.


Yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanlarıyla yaptıkları değerlendirmede makul bir süre içinde bu seferberliğe 250 bin kişilik bir katkı verebileceklerini açıkladıklarını anımsatan Olpak, şu ana kadar açıklanan Türkiye geneli 232 bin istihdamın içinde kendilerinin de payı bulunduğunu dile getirdi. 


AA


Geri Dön