28 / 03 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı gerçekleşti!

Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı gerçekleşti!

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: "Cazibe merkezi programını Sayın Başbakanımızın talimatıyla çalıştık ve ilk kez tamamıyla yenilikçi bir tasarım ortaya konularak yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin hizmetine sunulan bir program ortaya konuldu." dedi




Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan "Cazibe merkezi programını Sayın Başbakanımızın talimatıyla çalıştık ve ilk kez tamamıyla yenilikçi bir tasarım ortaya konularak yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin hizmetine sunulan bir program ortaya konuldu. Bu program diğer teşvik tedbirlerinden, diğer programlardan çok daha farklı bir yapı arz ediyor." dedi.


Elvan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ardahan Valiliğini ziyaret edip Vali İbrahim Özefe'den il hakkında brifing aldı.


Arslan ve Elvan, daha sonra Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı"nda yatırımcı iş adamları ile bir araya geldi.


Burada konuşan Bakan Elvan, Ardahan'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, bu kentin Kafkaslar'a, Karadeniz'e ve Orta Asya'ya açılan en önemli ticaret ve enerji kavşak noktalarından birini oluşturduğunu ifade etti.


Cazibe merkezi programını anlatmak için Ardahan'a geldiklerini söyleyen Elvan, şöyle konuştu:


"Bölgesel kalkınma anlamında son 14 yılda hükumetlerimiz çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Bir yörenin, bir bölgenin kalkınması için olmazsa olmazlarının başında gelen o yörenin, o ilin ulaşılabilir, erişilebilir olmasıdır. Dolayısıyla güçlü bir ulaşım ağına sahip olmasıdır. Bakanımız Arslan bu bölgenin bir evladı, bu bölgenin insanı. Dolayısıyla bugüne kadar çok önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Ama bundan sonraki süreçte de inşallah ilimizi Karadeniz'e, Kafkaslar'a çok daha kolay şekilde bağlayabilecek güçlü alt yapıyı oluşturmaya devam edeceğiz."


Elvan, yatırım için nitelikli insan yapısına sahip olunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Eğer güçlü insan alt yapısına sahipseniz, gerçekten bir yörenin, bölgenin kalkınması için önemli güce sahipsiniz demektir. Diğer husus ise sahiplenme duygusunun güçlü olması. Ne demek? 'Ben bu yörem, bölgem, Ardahan için ne yapabilirim?' sorusunu kendimize sorup ve bu alanda bir şeyler yapma gayreti içerisinde olmak. Aslında şunu ifade etmek istiyorum, girişimci ruhunun olması. Eğer yüksek bir girişimcilik ruhuna sahipsek ve kente yönelik olarak güçlü bir sahiplenme duygumuz varsa o zaman bu yörenin, bu bölgenin kalkınması için önemli olan parametreleri yerine getirmiş oluyoruz. Ardahan iline baktığımızda özellikle son 14 yılda yerel ve bölgesel kalkınma alanında oluşturduğumuz yeni yapılar kalkınma ajansları, bölge kalkınma idareleri ve yine KÖYDES, SODES gibi uygulamaya koymuş olduğumuz yerel ve bölgesel programlar bu bölgemizin kalınmasına çok önemli katkılar sağladı."


-"Güçlü bir ulaşım, güçlü bir eğitim, güçlü bir sağlık altyapısına kavuştuk"


Ardahan'da kamu yatırımları itibarıyla ulaştırmada, eğitimde, sağlıkta kimsenin hayal edemeyeceği noktalara gelindiğini anlatan Elvan, "Güçlü bir ulaşım, güçlü bir eğitim, güçlü bir sağlık altyapısına kavuştuk. Peki eksik olan nedir diye sorulduğunda özellikle başta sanayi olmak üzere, sanayi altyapısı itibarıyla bu yöremizin, bölge illerimizin de geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşte bu noktada cazibe merkezi programını Sayın Başbakanımızın talimatıyla çalıştık ve ilk kez tamamıyla yenilikçi bir tasarım ortaya konularak yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin hizmetine sunulan bir program ortaya konuldu. Bu program diğer teşvik tedbirlerinden, diğer programlardan çok daha farklı bir yapı arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.


- Bakan Arslan'ın konuşması


Bakan Ahmet Arslan da bölgeye yapacakları her çalışmada başbakan ve hükumetten her türlü desteğini aldıklarını ifade ederek, "Hükumetimiz ve Başbakanımıza müteşekkiriz. Bizim cazibe merkezi programıyla amacımız bölgemiz insanını yerinde ikame ettirmek ve yerinde istihdam yaratmak. Ancak sadece istihdamın tek başına yeterli olmadığını bildiğimiz için bölgemizde üretimin, sanayinin geliştirilmesi, bölge illerinin birbirini destekler hale gelmesi, bu bölge ile coğrafyamızda, yakın coğrafyadaki ülkelerle de iş yapabilir yaptığımız üretimi pazarlayabilir hale gelmemiz adına güzle çalışma yapıldı." diye konuştu.


İş adamlarının projeye gerekli ilgi ve desteği vermesini istediklerini ifade eden Arslan, Mart 2017'de bölge için önemli olan Ilgar Tüneli inşaatına ve bölünmüş yol çalışmasına başlayacaklarını sözlerine ekledi.


Toplantı, daha sonra basına kapalı gerçekleşti.


Bakanlar Elvan ve Arslan, toplantının ardından Kars'a hareket etti.



AA




Geri Dön