29 / 03 / 2024

Cazibe Merkezleri Projesi'ne 10 milyar liranın üzerinde talep!

Cazibe Merkezleri Projesi'ne 10 milyar liranın üzerinde talep!

Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenler cazibe merkezlerini de ablukaya aldı. Henüz resmi başvuru süreci başlamamasına rağmen, 23 ili kapsayan cazibe merkezlerine ağırlığı yabancı yatırımcılardan 10 milyar liranın üzerinde yatırım talebi geldi.




Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Projesi hızlanıyor. Henüz resmi başvuru süreci başlamayan uygulamaya taleplerin günden güne arttığı belirtildi. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre açıklanan desteklerden yararlanmak için bugüne kadar ağırlığı yabancı yatırımcılaran 10 milyar TL'nin üzerinde yatırım talebi geldi. Diğer yandan Bakanlar Kurulu, uygulamaya ilişkin kararı yayınlama noktasına geldi. Kalkınma Bankası'nın koordinasyonu üstlendiği proje sayesinde, Doğu ve Güneydoğu'nun çehresi değişecek.

ŞİMDİLİK 10 MİLYAR TL'Yİ GEÇTİ

Hükümetin çalışmasını yaptığı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kamuoyuna açıkladığı “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında 23 il yer almıştı. Bazı illerin merkez olarak belirlendiği çalışma kapsamında uygulamaya ilişkin esaslar büyük ölçüde belirlendi. Bakanlar Kurulu'nun son istişaresiyle kararın Resmi Gazete'de yayımlanması ve 2017'de fiili uygulamaların başlaması öngörülüyor. Henüz, resmi başvuru süreci başlamadan yurt içi ve yurt dışından 10 milyar TL'yi bulan yatırım müracaatında bulunulduğu öğrenildi. Taleplerin günden güne arttığı belirtildi. Devletin de yapacağı program sayesinde, özel sektörün pek çok üretimini Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ile kaydırması öngörülüyor.

KOORDİNASYON KALKINMA BANKASI

Programın koordinasyonu, Kalkınma Bankası tarafından yürütülüyor. Bu sayede yatırımcılar, bakanlıkları dolaşmadan, Ankara'ya uğramadan gerekli imkanlara erişebilecek. Bu amaçla, illerde kalkınma ajansları ve ofisler üzerinden başvurular yapılabilecek.

USUL VE ESASLAR BELİRLENECEK

Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararında, mahalli idarelere, KİT'lere, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bazı hususlar yer alacak. Atıl vaziyetteki kamu binalarının çağrı merkezi ve veri merkezi olarak kullanımı için tahsisi, çağrı merkezi ve veri merkezi binası yapım desteği ve buralarda ihtiyaç duyulan telekomünikasyon altyapısına verilecek destekler, desteklerden yararlanma koşulları, arsa ve fabrika binalarının gerektiğinde kullanımı için tahsisi ve kiralanması, “Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi”nin çalışma usul ve esasları yer alacak.

7 ALANDA BÜYÜK KOLAYLIK

Yatırımcılara büyük kolaylık sağlayacak alanlar ise şöyle sıralandı:

* Anahtar Teslim Fabrika Binası desteğiyle, yatırımcılar cüzi bir kirayla fabrikaya kavuşacak.

* Sıfır Faizli Yatırım Kredisi Desteği olacak. İki yıl anapara ödemesiz, yedi yıl vadeli faizsiz destek sağlanacak.

* Danışmanlık desteğiyle, işe girişeceklere her konuda bilgi sağlanacak.

* Hazine taşınmazlarında çağrı merkezi ve veri merkezi yapımı için tahsis sağlanacak.

* Hazine arazilerinin, yatırım yapmak isteyenlere bedelsiz tahsisini içeren, “Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği” verilecek.

* Faiz indirimli 'İşletme Kredisi Desteği' sağlanacak. Kredi Garanti Fonu da teminat sağlayacak.

* Üretim Tesislerini Taşıma Desteği verilecek.




Yeni Şafak



Geri Dön