23 / 04 / 2024

Cebri icra hukuku!

Cebri icra hukuku!

Cebri icra hukukunun amacı alacaklıların haklarının borçlular karşısında korunmasıdır. İcra sürecinde devlet otoritesi bunu asli ve yardımcı organları ile yürütüyor. Bu organların tümüne İcra Teşkilatı deniyor...




Cebri icra hukuku!


Cebri icra hukuku, kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerini sağlıyor; ilgili icra daireleri, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorluyor. 


Cebri icra hukukunda borçlu ve alacaklının söz konusu olduğu durumlarda, borçlunun sahip olduğu gayrimenkuller icra dairesi tarafından haczediliyor. İcra sonrasında satışa çıkarılan gayrimenkullerden elde edilen gelirle alacaklılara olan borcun ödemesi yapılıyor.


Cebri icra hukuku, başlatılan icra sürecinde borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, devletin otoritesi ile bunu zorla yerine getirmeye mecbur edilmesi olarak biliniyor. Cebri kelimesinin sözlük açıklaması, zor kullanarak yaptırılan, zorlamadır.


Cebri icra hukukunun amacı alacaklıların haklarının borçlular karşısında korunmasıdır. İcra sürecinde devlet otoritesi bunu asli ve yardımcı organları ile yürütüyor. Bu organların tümüne İcra Teşkilatı deniyor. Asli icra organları, icra işlerini yürütmek için kurulmuş olan icra ve iflas daireleri, icra mahkemeleri ve Yargıtay’ın icra ile ilgilenen daireleri oluyor. Yardımcı icra organları ise, temel olarak asli icra organlarının işlerini yürütebilmeleri için onlara yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.



Cebri satış nedir?
Cebri icra tedbir!
Cebri icra yoluyla tahliye!
Eşler arasında cebri icra yasağı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön