27 / 04 / 2024

Cebri icra nasıl yapılır?

Cebri icra nasıl yapılır?

Borçlunun borcunu ödememesi halinde devlet tarafından borcunu ödemesine mecbur edilmesi işlemine cebri icra işlemi deniyor. Peki, cebri icra nasıl yapılır? Cebri icra çeşitleri nelerdir?



Cebri icra nasıl yapılır?

Cebri icra, zorla uygulama yerine getirme anlamına gelmektedir. Bir kişinin vermesi gereken bir şeyi vermemesi, ödemesi gereken bir borcu ödememesi, bir mahkeme kararına uymaması hallerinde hakkını başkasından almak yetkisi ve görevi sadece devlete ait oluyor. 


Zorla yerine getirme görevine cebri icra, bu işle görevli devlet kurumuna icra dairesi, bu işi yapan kamu görevlilerine ise icra memuru adı veriliyor. Peki, cebri icra nasıl yapılır?


Cebri İcra; borcunu ödemeyen kişinin devlet gücü ile zorla yerine getirmeye mecbur edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Mahkeme ilamının veya bir idari kararın yetkili organlarca yerine getirilmesi; borçlunun alacaklıya karşı yapmak veya ödemekle yükümlü bulunduğu bir şeyi adli bir kuruluş aracılığı ile yerine getirmesine deniyor. 


Halk arasında “icralık oldum” ya da “eve icradan kağıt geldi” gibi şekillerde ifade edilmesi durumunda ise kavram olarak cebri icra ile eş anlamlı olarak karşımıza çıkıyor. Cebri icra, başlatılan icra sürecinde borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, devletin otoritesi ile (asli ve yardımcı icra teşkilatı organları ile) bunu zorla yerine getirmeye mecbur edilmesi oluyor. Cebri kelimesinin sözlük açıklaması, “zor kullanarak yaptırılan”, “zorlama” olarak ifade ediliyor.


İcra ve iflas hukukunda cüz’î ve küllî icra olmak üzere iki çeşit takip yolu bulunuyor. Cüz’î icrada borçlunun karşısında bir veya birkaç alacaklısı oluyor.  Borçlunun malvarlığındaki şeylerden bir veya birkaçı cebrî icranın konusunu oluşturuyor.  Bu mallar alacaklının alacağına kavuşması için cebr’i icra organları tarafından haczediliyor, satılıyor ve elde edilen para ile alacaklının alacağı ödeniyor. 


Küllî yani toplu icrada (iflasta) ise borçlunun karşısında bütün alacaklıları oluyor. Borçlunun tüm malvarlığı cebrî icraya konu teşkil ediyor. Borçlunun bütün malvarlığı satılıyor ve elde edilen para ile borçlunun bilinen tüm alacaklılarının alacağı ödeniyor.


Cebri icra takibi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön