25 / 04 / 2024

Cebri icra nedir?

Cebri icra nedir?

Cebri icra nedir?: Kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaları şeklinde tanımlanıyor...




Cebri icra nedir?


Kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaları şeklinde tanımlanıyor.


Cebri icra nedir? sorusuna icra hukukunda borçlu ve alacaklının söz konusu olduğu durumlarda, borçlunun sahip olduğu gayrimenkuller icra dairesi tarafından haczedilir cevabını verebiliriz. İcra sonrasında satışa çıkarılan gayrimenkullerden elde edilen gelirle alacaklılara olan borcun ödemesi gerçekleştirilir.


Cebri icra, başlatılan icra sürecinde borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, devletin otoritesi ile (asli ve yardımcı icra teşkilatı organları ile) bunu zorla yerine getirmeye mecbur edilmesi olarak biliniyor. Cebri kelimesinin sözlük açıklaması, zor kullanarak yaptırılan, zorlama şeklindedir.


Cebri İcra Hukuku'nun temel amacı alacaklıların haklarını borçlular karşısında korumaktır. Bir icra sürecinde devlet otoritesi bunu asli ve yardımcı organları ile yürütür. Bu organların tümüne İcra Teşkilatı deniyor. Asli icra organları, icra işlerini yürütmek için kurulmuş olan icra ve iflas daireleri, icra mahkemeleri ve Yargıtay’ın icra ile ilgilenen daireleridir. Yardımcı icra organları ise, temel olarak asli icra organlarının işlerini yürütebilmeleri için onlara yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.



Cebri ihale nedir?
Cebri satış ne demektir?
Cebri icra ne demektir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön