19 / 04 / 2024

Cebri icra satışı!

Cebri icra satışı!

Cebri icra satışı, üzerinde rehin, haciz veya ipotek kaydı bulunan borçlunun, borcunun tahsili için borçluya ait bir gayrimenkulün satılması olarak ifade ediliyor. Satışı, icra müdürlüğü veya alacaklı kamu dairesi gerçekleştiriyor...




Cebri icra satışı!


Cebri icra satışı nın kelime anlamı zorla yapılan satış olarak biliniyor. Hukuki bir terim olarak cebri satış ise üzerinde rehin, haciz veya ipotek kaydı bulunan borçlunun, borcunun tahsili için borçluya ait bir gayrimenkulün satılması olarak ifade ediliyor. Cebri icra satışı nı icra müdürlüğü veya alacaklı kamu dairesi gerçekleştiriyor. İcra yoluyla satılan mal ihale alıcısının adına tescil ediliyor.


Ayrıca paydaşlığın satılarak giderilmesine karar verilen gayrimenkuller için de İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre cebri icra satışı uygulanıyor. Paraya çevrilen mülkten gelen gelir, paydaşlar arasında payları oranında dağıtılıyor.


Cebri icra satışı nda tapu harcı yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 15 oranında tahsil ediliyor. Cebri icra  tapu harcı, yapılan cebri icra müzekkerelerinin tapuya tescil edilmesinden dolayı alınan bir harç olarak nitelendiriliyor.


Cebri icra satışı nda taşınmazın tapuya tescil edilebilmesi için gereken belgeler:


1) İcra Müdürlüğünün satış müzekkeresi,

2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir.

3) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

4) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.



Cebri icra tapu harcı!
Cebri icra tedbir!
Cebri icra yoluyla tahliye!
Cebri icra örnek!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön