19 / 03 / 2024

Cebri icra tedbir!

Cebri icra tedbir!

Cebri icra tedbir kararını mahkemeler genellikle alacağın tahsili için yapılmış olan İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takipte borçlu aleyhine Tapu İptali ve Tescil Davalarında ipotekli gayrimenkulün üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için veriyorlar...




Cebri icra tedbir!


Cebri icra tedbir konusunda ihtiyati tedbir kararı varsa mahkemelerce cebri satışa engel teşkil ediyor. Cebri icra tedbir kararını mahkemeler genellikle alacağın tahsili için yapılmış olan İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takipte borçlu aleyhine Tapu İptali ve Tescil Davalarında ipotekli gayrimenkulün üçüncü kişilere devir ve temlikinin önlenmesi yönünde veriyorlar. Cebri icra tedbirinin örnek yargıtay kararı aşağıda yer alıyor:


Yargıtay’a göre:

 

İhtiyati tedbir kararı, borçluya ait taşınmazların üçüncü kişilere rızaen devir ve temlikinin önlenmesine yönelik olup, bu taşınmazların cebri icra ile satılmasını önleyici nitelikte değildir. (HD 12 Esas : 2004/007667 Karar: 2004/010410 Tarih: 27.04.2004)(1086 s. HUMK. m. 101)

 

……… tarihli ihtiyati tedbir kararı, borçluya ait taşınmazların üçüncü kişilere rızaen devir ve temlikinin önlenmesine yönelik olup, bu taşınmazların cebri icra ile satılmasını önleyici nitelikte değildir. İcra Müdürlüğünce satış isteminin anılan ihtiyati tedbir kararının satışa engel teşkil ettiğinden bahisle reddine dair ……… tarihli kararı doğru değildir. Mahkemece anılan icra müdürü kararına yönelik şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi isabetsizdir.

 

SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA)……… gününde oybirliğiyle karar verildi.



Cebri icra yoluyla satış!
Cebri satışlarda kdv oranı!
Cebri satış harç!
Cebri satış tapu!
Cebri satış nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön