19 / 03 / 2024

Cebri icra yoluyla tahliye!

Cebri icra yoluyla tahliye!

Cebri icra yoluyla tahliye, ihale alıcısı adına tescil işlemi yapılan taşınmazın borçlu tarafından işgal edilmeye devam ettiği durumlarda on beş gün içerisinde tahliye etmesi söyleniyor...




Cebri icra yoluyla tahliye!


Cebri icra yoluyla tahliye ihale alıcısı adına tescil işlemi yapılan taşınmazın borçlu tarafından işgal edilmeye devam ettiği durumlarda on beş gün içerisinde tahliye etmesi söyleniyor. Ancak taşınmaz bu süre içinde tahliye edilmezse zorla çıkarılıp taşınmaz ihale alıcısına teslim ediliyor.


İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen ihaleler sonucu kazanılan taşınmazlarda üçüncü şahısların bulunması ve şartların olması halinde bunların tahliyesinin kısa sürede sağlanması amacıyla 135. maddenin 2 fıkrası düzenlenmiştir.


Eğer cebri icra yoluyla tahliye edilmesi istenen taşınmazda kiracı oturuyorsa kira sözleşmesinin bitiş tarihi bekleniyor. Sözleşme sona erdikten sonra tahliye işlemi gerçekleştiriliyor. Tabi bu durum cebri icra yoluyla tahliye tarihinden önce yapılan kira sözleşmeleri için geçerli oluyor. Eğer kiracı bu tarihten önce sözleşme yaptığını ispatlayamazsa tahliye işlemi kısa sürede yapılıyor.


Cebri icra yoluyla tahliyesine karar verilen taşınmazı işgal eden borçlu yada üçüncü kişiye tahliye tebligatı tahliye emri çıktıktan sonra yapılıyor. Bu tebliğin yapılabilmesi için taşınmazın tapusunun ihaleyi alan kişinin üzerine tescil edilmiş olması gerekmiyor. 


Yukarıda belirttiğimiz kanun maddesi sadece haciz yolu ile takipteki taşınmaz ihalelerinde değil aynı zamanda iflas yolu ile takiplerde, sulh hukuk mahkemelerinin verdiği izalei şuyu davalarına ait ilamların infazı gereğince yapılan satışlarda ve ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip sonucu paraya çevrilen taşınmazlar hakkında da uygulanıyor.



Cebri icra tedbir!
Cebri icra tapu harcı!
Cebri ihale ne demektir?
Cebri icra yolu!
Cebri satış nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön