29 / 03 / 2024

Cebri ifraz nedir?

Cebri ifraz nedir?

Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesi işlemine ifraz deniyor. Peki, cebri ifraz nedir?



Cebri ifraz nedir?

İfraz işlemi, tapuda kayıtlı bir gayrimenkulün birden fazla parsel haline getirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. ifraz edilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin, irtifak hakkı veya şerh var ise bütün hak sahiplerinin muvaffaklarının alınması zorunlu oluyor. 


İfraz ile ilgili usul ve esaslara İmar Kanunu'nda yer veriliyor. İmar kanununun 15. ve 16. maddeleri İfraz ve Tevhid ana başlığı altında düzenlenmiş olarak karşımıza çıkıyor.


İmar kanunun 15. maddesi “ İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmez.”


Cebri ifraz, binalı ya da binasız arsalarda hak sahiplerinin kararı aranmaksızın yol fazlaları, kamuya ya da belediyelere ait yerlerle birleştirilmeleri olarak karşımıza çıkıyor. 


Gerekli belgeler... 

1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler.


2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi (vekaletname).


3. İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.


4. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.


5. Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


Tapu ayırma işlemleri 2015!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön