25 / 04 / 2024

Cebri satış ne demektir?

Cebri satış ne demektir?

Üzerinde haciz veya ipotek kaydı bulunan borçluya ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla yapılan cebri satış ne demektir, detayları...



Cebri satış ne demektir?

Cebri satış, kelime anlamı olarak zorla yapılan satış anlamına geliyor. Hukuki bir terim olarak cebri satış ne demektir sorusunun yanıtı ise şu şekilde; üzerinde rehin, haciz veya ipotek kaydı bulunan borçlunun, borcunun tahsili için borçluya ait bir gayrimenkulün satılmasıdır. 


Ayrıca paydaşlığın satılarak giderilmesine karar verilen gayrimenkuller için de İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre cebri satış uygulanır. Paraya çevrilen mülkten gelen gelir, paydaşlar arasında payları oranında dağıtılır.


Cebri satışlarda tapu harcı;

Yapılan cebri icra müzekkerelerinin tapuya tescilinde, yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 15 oranında harç tahsil edilir.


Cebri satış ne demektir, kısaca;

"Cebri icra satışı, üzerinde haciz veya ipotek kaydı bulunan borçluya ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla icra müdürlüğü veya alacaklı kamu idaresi kanalıyla satılarak, ihale alıcısı adına tescili işlemidir."



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön