19 / 03 / 2024

Cebri satış nedir?

Cebri satış nedir?

Cebri satış nedir?: kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaları şeklinde tanımlanıyor...




Cebri satış nedir?


Cebri satış, kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaları şeklinde tanımlanıyor.


Cebri satış nedir? sorusu aslında beraberinde cebri satış nasıl yapılır? sorusunu da getiriyor. Buna göre cebri satışta, icra hukukunda borçlu ve alacaklının söz konusu olduğu durumlarda, borçlunun sahip olduğu gayrimenkullere icra dairesi tarafından haciz konuluyor. İcra sonrasında satışa çıkarılan gayrimenkullerden elde edilen gelirle alacaklılara olan borcun ödemesi yapılıyor.


Cebri satışta amaç borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda yani alacaklıya olan borcunu ödememesi durumunda devletin bunu zorla yerine getirerek borcun ödenmesini sağlamaktır.


Cebri satış nedir? sorusuna bir de şu açıdan bakılabilir. Üzerinde paydaşlık kurulmuş gayrimenkullerde paydaşlığın satılarak giderilmesi kararı verildiyse İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre cebri satış yapılabiliyor. Bu durumda da paraya çevrilen mülkten gelen gelir paydaşlar arasında payları oranında dağıtılıyor.



Cebri satış harç!
Cebri satış tapu!
Cebri ihale nedir?
Cebri icra tapu harcı!
Cebri satışlarda kdv oranı!
Cebri satış ihtiyati tedbir!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön