26 / 04 / 2024

Cebri satışlarda kdv oranı!

Cebri satışlarda kdv oranı!

Cebri satışlarda kdv oranını belirleme yetkisi 3065 Sayılı Kanun’un 28. maddesi gereğince belirli limitler halinde Bakanlar Kurulu’na ait bulunuyor. Buna göre 150 metrekareye kadar olan konutların tesliminde ihale bedeli üzerinden yüzde 1 KDV uygulanıyor.




Cebri satışlarda kdv oranı!


Cebri satışlarda kdv oranını belirleme yetkisi 3065 Sayılı Kanun’un 28. maddesi gereğince belirli limitler halinde Bakanlar Kurulu’na ait bulunuyor. 30.12.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1/b maddesi ve ekli 1 sayılı Tarifenin 11. maddesinde, net alanı 150 metrekareye kadar olan konutların tesliminde uygulanacak KDV oranının, ihale bedeli üzerinden yüzde 1 olacağı belirtiliyor. Net alanı 150 metrekarenin üstünde bulunan konutların tesliminde uygulanacak Cebri satışlarda KDV oranı ise aynı kararın 1/a maddesi gereğince ihale bedeli üzerinden yüzde 18 olarak uygulanıyor.


Belirtilen mevzuat çerçevesinde konu değerlendirildiğinde; net alanı 150 metrekareye kadar olan konutların icra müdürlüklerinde yapılacak olan satışları yüzde 1 oranında katma değer vergisine tabi olacak, buna karşılık net alanı 150 metrekarenin üstünde bulunan konutlar ile büyüklüğü ne miktarda olursa olsun konut vasfı taşımayan tüm taşınmazların icra müdürlüklerinde yapılacak olan satışları ise yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır.


Konut vasıflı taşınmazlar için uygulanacak cebri satışlarda KDV oranının tespitinde taşınmazın brüt değil, net kullanım alanı esas alınıyor. Ancak uygulamada icra müdürlükleri aracılığıyla yaptırılan kıymet takdir işlemlerinde bu hususa özen gösterilmediği ve taşınmazın yüzölçümünün yaklaşık olarak belirlendiği görüliyor. Ancak, uygulanacak katma değer vergisi oranları arasında çok büyük fark olduğundan, herhangi bir yanlış uygulamaya sebebiyet verilmemesi için özellikle 150 metrekare civarındaki konutlar bakımından konu özenle araştırılıp, taşınmazın net kullanım alanı doğru olarak tespit edilmelidir.



Ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?
İpotek takibinin düşmesi!
Cebri icra nedir?
Cebri icra yolu!
Cebri icra yoluyla satış!
Cebri icra tapu harcı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön