28 / 03 / 2024

ÇED raporu alması gereken işletmeler!

ÇED raporu alması gereken işletmeler!

ÇED yönetmeliği doğrultusundan faaliyet konusuna göre çevreye verilen etkinin değerlendirilmesini amacıyla hazırlanan bir rapora ÇED raporu deniyor. Peki, ÇED raporu alması gereken işletmeler hangileri?




ÇED raporu alması gereken işletmeler!

ÇED raporu ÇED yönetmeliği doğrultusundan faaliyet konusuna göre çevreye verilen etkinin değerlendirilmesini amacıyla hazırlanan bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. 


ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor.  Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. 


ÇED,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç olarak işliyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en uygun şekilde gelişimine katkı sağlamış oluyor.


ÇED raporu başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılıyor.  Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlayabiliyor. 


Çevresel etki değerlendirmesi süreci gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eriyor.Peki, ÇED raporu alması gereken tesisler hangileri?


ÇED raporu alması gereken işletme projeleri!

1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,

6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,

7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,

8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,

9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,

10. Su yolları, limanlar ve tersanelerin ÇED raporu alması gerekiyor. ÇED raporu çıkana kadar firmanın beklemesi gerekiyor. Beklenmediği takdirde cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyor.



ÇED raporu için gerekli belgeler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön