23 / 04 / 2024

ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler!

ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler!

ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. Peki, ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler neler?



ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler!

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalara Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci deniyor. 


Gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak da biliniyor. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci kendi başına karar verme süreci değil  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak biliniyor.  Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci devam ederken projeye başlamak mümkün olmuyor. Aksi halde, cezai yaptırımları söz konusu oluyor. Peki, hangi tesislerin ÇED raporu alması gerekir?


ÇED raporu alması gereken tesisler;

1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,

6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,

7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,

8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,

9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,

10. Su yolları, limanlar ve tersanelerin ÇED raporu alması gerekiyor. ÇED raporu çıkana kadar firmanın beklemesi gerekiyor. Beklenmediği takdirde cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyor.


ÇED raporunda bulunması gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön