25 / 04 / 2024

ÇEDBİK'in yeşil bina sertifikası ilk kez Antteras'a verildi!

ÇEDBİK'in yeşil bina sertifikası ilk kez Antteras'a verildi!

Türkiye, dünyada LEED, BREEAM gibi örnekleri bulunan yeşil bina sertifikasını geliştirdi. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK)’nin hazırladığı sertifika, ilk kez Antteras projesine verildi.



ÇEVRE Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Yeşil Binalar Kongresi’ni ‘ÇEDBİK Kongre 2016’ adı altında kongre olarak düzenledi. Yeşil binalara dikkat çeken ve yaygınlaşmasını amaçlayan ÇEDBİK, zirve kapsamında temellerini 2012 yılında attığı Türkiye’nin ilk yerli yeşil sertifikası ÇEDBİK-Konut’u ilk kez bir projeye verdi. ÇEDBİK-Konut’un ilk sahibi Ant Yapı’nın Antteras projesi oldu.

 

Türkiye’nin ulusal yeşil sertifikasına ilişkin bilgiler ilk kez 2012 yılında düzenlenen Yeşil Binalar Zirvesi’nde ortaya çıkmıştı. 9 ana başlık, 4 ön koşul ve 44 konu değerlendirmesi sonucu oluşturulan ÇEDBİK-Konut’ta, yeşil proje yönetimi, arazi kullanımı, su kullanımı, konutta yaşam, işletme ve bakım gibi kriterler ön planda tutuluyor. Bu kriterler sonucunda ‘iyi’ derecesini alan Ant Yapı’nın projesi Antteras’a, sertifika verildi. Sertifikayı alan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, “Antteras projesini çevre dostu bina sertifikası, BREEAM’in standartlarına uygun olarak tasarladık. Şimdi de Türkiye’nin ilk yerli konut sertifikası ÇEDBİK-Konut’u ilk alan proje olmamız, bizim için bir prestijdir” dedi.


www.antteras.com/


Vatan/ Meltem KARA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından düzenlenen “ÇEDBİK Yeşil Binalar Kongresi 2016” etkinliği dün başladı. Zirvede, Türkiye’nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut sahibini buldu.


Yerli yeşil sertifikanın sahibi Antteras projesi ile Ant Yapı oldu. Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu “Enerjide dışa bağımlılık yüzde 75’ler düzeyinde, ithalatın faturası ise 55 milyar dolar seviyelerinde” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral ise “Kentsel dönüşüm ve yeni bina üretim sürecinde binalarımızın kimlikli olması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.


Hürriyet



Haber Sabah Egeli Gazeteesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'da yapılan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Kongresi'ne İzka İnşaat adına İş Geliştirme Koordinatörü Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Merve Kaya katıldı. Kaya, ekolojik sorunların her geçen gün arttığını, dolayısıyla enerji ve çevre konularındaki duyarlılığın da artması gerektiğini vurguladı. Gelecek nesilleri düşünerek hareket etmek zorunda olduklarını, gayrimenkul ve tasarım alanındaki herkese bu anlamda büyük sorumluluk düştüğünü belirten Merve Kaya, "Yeşil binalarla ilgili bu önemli kongreye katılmak şirketimiz açısından büyükönem taşıyor. Leed sertifikasına aday olan projemiz Park Yaşam Ataşehir, İzmir'de yeşil bina uygulamalarına önem vererek gerçekleştirdiğimiz ve yoğun ilgi gören bir proje . Projemizin leed kapsamında uluslararası standartlara göre detaylı bir değerlendirme sonucu alacağı sertifikayla da yeşil bina özelliklerine uygunluğunu belgelemiş olacağız" dedi. 

Merve Kaya, interaktif gerçekleştirilen konrede sürdürülebilir belgeleme, sürdürülebilir yerleşke ve malzeme, sürdürülebilir finans, sürdürülebilir verimlilik, entegre tasarım ve bina yönetimi konularının ele alındığını bildirdi. 



Sabah Egeli


Haber Bursa Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından düzenlenen "ÇEDBİK Yeşil Binalar Kongresi 2016" etkinliği dün başladı. Zirvede, Türkiye'nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut sahibini buldu.Yerli yeşil sertifikanın sahibi Antteras projesi ile Ant Yapı oldu. Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu "Enerjide dışa bağımlılık yüzde 75'ler düzeyinde, ithalatın faturası ise 55 milyar dolar seviyelerinde" dedi. 


Bursa Haber


Haber Hürses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin ilk yerli yeşil bina sertifikası "ÇEDBİK-Konııt" 4-5 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen "Yeşil Binalar Zirvesfnde ilk kez bir projeye verildi. Sertifika, Ant Yapı Antteras projesine verildi. 


Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyesi olan ve yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik eden ÇEDBİK, 100'den fazla üyesiyle 2007 yılından beri "yeşil bina" sistemi ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. 


4 senedir ÇEDBİK tarafından düzenlenen ve gelenekselleşen "Yeşil Binalar Zirvesi", bu sene 4-5 Şubat 2016 tarihinde InterContinental Otel'de "ÇEDBİK Kongre 2016" adı altında kongre olarak düzenleniyor. 

Ana temasının "Dayanıklı Şehirler İçin Düşünsel Dönüşümler" ve "Binadan Yerleşkeye Bütünsel Tasarım için Diyalog" olarak belirlenen kongrenin ilk ayağı 4 Şubat Perşembe günü başladı. 


ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil'in, Uluslararası Müteahhitler Konfederasyonu Başkanı Emre Aykar'ın ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu'nun açılış konuşmalarını yaptığı ilk gün belgeleme, yerleşme ve malzeme oturumları gerçekleştirildi. 


ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil, "7 oturumda, 7 başlık altında ve 40 konuşmacıyla sürdürülebilir bina alanında hemen her önemli konuya değineceğimiz kongrede, izleyicilerin de katılımcı olabilecekleri, etkin rol alabilecekleri bir diyalog ortamı geliştirmeyi hedefliyoruz. Her panelden sonra katılımcılar, konuşmacılara soru soracaklar, konuyla alakalı düşüncelerini ve çalışmalarını paylaşacaklar. 


Böylece ortak bir akıl sağlanmış olacak. Yeşil binalar konusunda Türkiye'nin en büyük kongresi olan ÇEDBİK Kongre 2016 için yurt dışından kendi alanlarında uzman kişilerde aramızda bulunuyor. Yarın, ÇEDBİK Kongre 2016'nın 'kongre sonuç bildirgesi'ni de yayınlayacağız." derken, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ekolojik sorunların her geçen gün arttığı günümüzde, enerji ve çevre duyarlılığının tasarım ve inşaata yansıtılması için oluşturacağımız alt-yapı, eko-malzeme yapımı konusunda tüm özel kurum ve kuruluşların, akademik çevrelerin desteği bizler için hayati önem taşıyor. Bugün ÇEDBİK olarak, Türkiye'nin en büyük kongresini düzenlemenin ve Türkiye'nin kendine ait, ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut'u hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." Selçuk Özdil'den sonra söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu ise Türkiye'de artan nüfus ve refah düzeyi, sanayileşme gibi nedenlerle enerji kullanımının hızla arttığına, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının yüzde 75'lerde olduğuna ve enerji ithalatının faturasının 55 Milyar Dolar seviyelerine çıktığına dikkat çekti. ÇEDBİK Başkanı Selçuk Özdil, Türkiye'nin ilk yerli yeşil konut sertifikasını Ant Yapı'nın Antteras projesine verdi.


Hürses


Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yeşil binalara dikkat çeken ve yaygınlaşmasını amaçlayan ÇEDBİK, zirve kapsamında temellerini 2012 yılında attığı Türkiye’nin ilk yerli yeşil sertifikası ÇEDBİK-Konut’u ilk kez bir projeye verdi. ÇEDBİK-Konut’un ilk sahibi Ant Yapı’nın Antteras projesi oldu. Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay “Antteras projesini çevre dostu bina sertifikası, BREEAM’in standartlarına uygun olarak tasarladık. Şimdi de Türkiye’nin ilk yerli konut sertifikası ÇEDBİK-Konut’u ilk alan proje olmamız, bizim için bir prestijdir” dedi.


Star




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre Dostu Yeşil Binalar (ÇEDBİK) Kongresi 2016 Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin geçen haftaki ÇEDBİK Kongresi 2016, Dayanıklı şehirler için düşünsel dönüşümler ve binadan yerleşkeye bütünsel tasarım için diyalog' temasıyla düzenlendi. Olgulara 'geçimbilimsel (iktisadi)-ekolojik-toplumsal (sosyal) üçgen' (GET üçgeni) ile bakmak kaçınılmaz. Örneğin. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan E. Çalıkoğlu'nun ÇEDBİK 2016'daki açıklamasına göre. ülkemizde enerji konusunda dışa bağımlılığımızın yüzdesi 75. tutarı da 55 milyar dolar! Yapı kesimi doğal kaynaklann üçte birini kullanıyormuş, toplam katı atığın da yüzde 40'ından sorumluymuş. Sayım bilimsel veriler, çevre dostu yeşil binalar yapılınca durumun değişmekte olduğunu gösteriyor. İspanyol konuşmacı E.M. Mitre'nin verdiği bilgiye göre, enerji tüketiminin yüzde 80'i, bugünkü uygulayımbilimsel düzeyle azaltılabiliyor! ÇEDBİK 2016'da yedi ayrı konuda sunumlar yapıldı: Belgeleme, yerleşke, malzeme, akçalandırma. bütünleşik tasarım, verimlilik ve bina yönetimi. Dünyada yeşil bina belgelendirilmesi için. binaları çevresel etkilerine göre değerlendiren pek çok dizge (sistem) geliştirilmiştir: İngiliz BREEAM. Avustralya'nın BREEAM'dan uyarladığı GREENSTAR. Fransız HQE, Amerikan LEED. Alman DGNB. Japon CASBEE. İspanyol VERDE ve Türkiye'de geliştirilmiş Yeşil Konut Kılavuzu ve geliştirilmekte olan ÇEDBİK-Konut sertifikası. Ülkemizde şu anda en çok alınan belge LEED. alan bina sayısı 130'a varmış. Yeşil Konut Kılavuzu nun amacı, 'sağlıklı bir toplum, yaşanabilir bir çevre ve gelişmiş bir ekonomi yaratmak' olarak belirtilmiş. Kapsama giren hususlar olarak, tasarımdan kullanıma tüm süreçlerde. su kullanımı, arazi kullanımı, enerji kullanımı, malzeme ve kaynak kullanımı gibi huşuların yaraşıra işletme ve bakım, bütünleşik yeşil proje yönetimi, konutta yaşam, sağlık ve rahatlık gibi konular var. Belgelendirmede değerlendirme yapılırken, dereceler de söz konusu. Kongrenin en önemli oturumu bence. Tolga Özdemir (TVP Mühendislik) yönetiminde yapılan 'Sürdürülebilir Verimlilik ' idi. Çünkü verimlilik düşüncesi yeşil bina tartışmalarının göbeğine oturtulmazsa çarkın dönmeyeceği açık. Üç şeyi vurgulayalım. Birincisi, çevreye insan merkezli bakma masalına son vermek. Bakın. Güler Sabancı (Sabancı Holding Yön. Krl. Bşk.) sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ilgili bir toplantıda ne diyor: 'Sabancı Topluluğu olarak, yaptığımız her işin merkezine insanı koyuyoruz.' Oysa bütün sorun da buradan kaynaklanıyor işte! Keşke, tüm işverenlerimiz ve onlann yeşil yakalı işgörenleri 21. Yüzyılın yeni paradigması olarak insanın doğanın bir bileşeni olduğu düşüncesini benimseseler. Aynntılı bilgi için bkz. N. Özerkmen: "İnsan merkezli çevre anlayışından doğa merkezli çevre anlayışına",  Ankara  Üniv.. DTCF Dergisi, C.42, S.: 1-2 (2002). ss. 167-185. Yazıya ağiçinde de ulaşılabiliyor. İkincisi, gereksinim (ihtiyaç: need) ve isteği (:want) karıştırmamak ve gereksinimlerin sınırlı olduğunu bilmek. Kışın 21 derece ve altı ısınan bir evde üstüne sıcak tutucu bir şey giyip oturmak, daha akılcı, sağlıklı olup, gereksinimi karşılıyor mu? Evet! Peki. t-gömlek ile oturacağınız 25 derece olsun ister misiniz? Evet mi? Tabii ki. sının yok! Üçüncüsü de soruna bütünsel bakış gereği. Kentsel dönüşüm yaparken üst yapıyı geliştirip (kat sayısını artırmak vb.) alt yapıyı (pis su uzaklaştırma vb.) aynı tutarsanız, ormanlığı katlederseniz, ona bina dönüşümü demek gerekmez mi? Bu üç konu kavranıp, uygulamaya geçilmeden, yeşil bina ve kentler konusunda alacağımız yol ne kadar olur? Bir arpa boyu! 



Melih BAŞ/Aydınlık Gazetesi



Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyesi olan ve yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik eden ÇEDBİK, 100'den fazla üyesiyle 2007 yılından beri 'yeşil bina' sistemi ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Bu çerçevede ÇEDBİK, bu yıl 4-5 Şubat tarihleri arasında Yeşil Binalar Zirvesi'nin dördüncüsünü düzenledi. Zirvede, Türkiye'nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut tanıtıldı. Proje yönetimi, arazi kullanımı, su kullanımı, konutta yaşam, işletme ve bakım gibi kriterlerin ön planda tutulduğu sertifika ilk olarak Antteras'a verildi. ÇEDBİK bu yıl 30 projeye daha ÇEDBİK-Konut sertifikasını vermeyi hedefliyor. 


Ekonomist


Geri Dön