20 / 04 / 2024

Çekmeköy'ün merkezinde ev fiyatları 1.000 dolardan başlıyor!

Çekmeköy'ün merkezinde ev fiyatları 1.000 dolardan başlıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı'ndan Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan Çekmeköy Bölgesi'ndeki gelişmeleri www.emlakkulisi.com için analiz etti…



 

 

 

Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan’ın hazırladığı rapora göre; Çekmeköy’ün merkezinde bulunan villa projelerinde m2 birim fiyatları 1.500 – 4.000 USD arasında değişmekte iken, bu rakam apartman katı dairelerde 1.000 – 2.500 USD bandında değişim göstermektedir.

 

1970’li yıllarda, çevresinde artmaya başlayan sanayi alanları ve diğer iş kolları ile cazip hale gelmeye başlayan Çekmeköy ilçesi, İMES ve MODOKO’nun faaliyete geçmesiyle, burada çalışan kesimin konut ihtiyacına cevap verme rolünü de üstlenmeye başlamıştır. 2009 yılında ise Ümraniye Belediyesi’nden ayrılarak ilçe belediyesi özelliği kazanmıştır.

Çekmeköy ilçesi konut sektörü açısından değerlendirildiğinde, bölgedeki konut projelerinin 2005 yılından sonra gelişmeye başladığı görülmektedir. Tamamlanan ve sürmekte olan konut ptojeleri orta ve üst gelir grubuna hitap eder niteliktedir.

 

 

İlçenin yaklaşık %70’i orman olduğundan, geniş yeşil alan kullanımları bırakılarak oluşturulmuş villa tarzındaki konut projelerine bölgede sıkça rastlanmaktadır. Şehrin karmaşasından uzakta, Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne yakın bir konumda, orman alanları içerisinde yaşamayı tercih eden kesim, bölgedeki villa sitelerini tercih etmektedir. Bu tarz sitelerde genellike genç ve orta yaş grubundaki aileler yaşamaktadır.

Bölgede yoğunlaşan konut projeleri, arsa fiyatlarında artış yaşanmasına neden olmuştur. Bu artış proje karlılıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Proje karlılıklarında yaşanan düşüşler dolayısıyla da konut fiyatlarında artış yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

Oldukça geniş bir alana yayılmış olan ilçede, yerleşimin ilk geliştiği kısım Çekmeköy merkez olarak bilinen alandır. Bu bölgede otoban üzerinden başlayarak ormanlık alanın yer aldığı iç kesimlere doğru farklı standartlarda ve tiplerde konut projeleri yer almaktadır. Ant Orman, Çekmeköy Konakları, Aktürk Rapsodi Evleri, Ağaoğlu My Roseville, Ardenia Evleri ve Maya Vera projeleri, bu kısmın prestijli projeleri arasında bulunmaktadır. Söz konusu projelerde villa tipi konut kullanımlarının yanı sıa, 1+1’den 6+1’e kadar farklı büyüklük ve özelliklerde daire tipleri bulmak mümkündür. Villa projelerinde m2 birim fiyatları 1.500 – 4.000 USD arasında değişmekte iken, bu rakam apartman katı dairelerde 1.000 – 2.500 USD bandında değişim göstermektedir.

Yapılması planlanan metro hattı ve Üsküdar – Şile Otoyolu’nun açılması ile ilçedeki konut alanları genişleyerek Taşdelen – Alemdağ bölgesine kadar uzanmıştır. Bu bölgede inşa edilmekte olan SEV Nişantepe Kampüsü, Özyeğin Ünversitesi Alemdağ Kampüsü ve İstanbul Erkek Lisesi  gibi projeler, Taşdelen – Alemdağ bölgesinin de gelişerek Çekmeköy merkez ile yarışır hale gelmesine yol açmaktadır.  TOKİ  – Emlak Konut ortaklığı ile inşa edilmekte olan Alemdağ Konutları, yaklaşık 1200 konut ile bölgenin en büyük projeleri arasında yer almaktadır. Geniş bir yeşil alanın ortasında kurulmuş olan projede villa ve apartman blokları olmak üzere farklı konut tipolojileri bulunmaktadır.  Bu proje dışında bölgede Lidya Flats, Zin D Zen, Corner Park ve Corner Town gibi farklı projeler de inşa edilmektedir. Bu bölgede ise fiyatlar 1.200 – 1.500 USD/m2 seviyelerinde seyretmektedir.

Bölge geneli incelendiğinde, devam eden ve taslak aşamasında olan pekçok proje olduğu göze çarpmaktadır. Konut projeleri ile eş zamanlı yürütülen eğitim ve ulaşım yatırımları da göz önünde bulundurulduğunda, bölgenin gelişimini genişleyerek sürdüreceği tahmin edilmektedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön