19 / 04 / 2024

Celal Bayar Köşkü'nün tapusu Çankaya'dan çıktı!

Celal Bayar Köşkü'nün tapusu Çankaya'dan çıktı!

Cumhurbaşkanlığı arşivlerinin dijital ortama aktarılması, Köşkte 51 yıldır bekleyen bir tapuyu da gerçek sahipleriyle buluşturdu. 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayara ait olduğu belirlenen tapu belgeleri, torunu Emine Gürsoy Naskaliye takdim edildi



Cumhurbaşkanlığı arşivlerinin dijital ortama aktarılması, Köşkte 51 yıldır bekleyen bir tapuyu da gerçek sahipleriyle buluşturdu. Arşiv taramasında ortaya çıkarılan ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayara ait olduğu belirlenen tapu belgeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından Bayarın torunu Emine Gürsoy Naskaliye takdim edildi. Naskali, tapunun Celal Bayar Köşkü olarak bilinen  Ankara  Atatürk Bulvarındaki 2 katlı eve ait olduğunu belirterek, Yeni bir yere ait sürpriz bir tapu değil. 27 Mayıs sonrası malum şartlar altında Köşkten ayrıldıkları için alamadıkları tapu dedi.

İsen, Cumhurbaşkanlığı arşivinin dijital ortama geçirilmesi çalışmaları sırasında buldukları bir dosyanın içinde Bayara ait kişisel tapu belgelerinin yer aldığını söyledi.

Tapuların hikâyesini Bayarın torunu Naskali, Radikale anlattı. Kendilerine aktarılan tapuların Ankara Atatürk Bulvarında bulunan ve Celal Bayar Köşkü olarak bilinen 2 katlı eve ait olduğunu belirten Naskali, Anneannemle dedemin evine ait tapular. Zaten biz o evi devrettik. Bizim için bilinmeyen bir yere ait bir tapu değil. 27 Mayısta malum şartlar altında Köşkten ayrıldıkları için orada kalmış diye konuştu. Naskali, Atatürk Bulvarındaki Celal Bayar Köşkünün yapılış hikâyesini de anlattı. Bayar ve eşi Reşide Bayarın Ankaraya ilk geldiklerinde Keçiörende bir evde kaldıklarını anlatan Naskali, Celal Bayarın Keçiörenden Çankayaya gidiş-gelişleri sırasında atların dinlenebilmesi için evin bulunduğu arsayı satın aldığını söyledi. Daha sonrasında ise yaşamak için bir ev fikrinin oluştuğunu belirten Naskali, Anneannem yaşamak için 2 katlı bir ev istiyor ve Etnografya Müzesinin mimarı Arif Hikmet Koyunoğluna gidiliyor diye konuştu.

3 milyon evrak var
Bir süredir devam eden Köşk arşivlerinin dijital ortama aktarılması kapsamında, Cumhurbaşkanlığında hummalı bir çalışma sürdürülüyor. 20 kişilik bir ekip, 3 milyon evrakı teker teker inceleyerek dijital ortama geçiriyor. Çalışmalar sırasında gerekli oldukça dışarıdan uzmanların bilgisi ve görüşüne de başvuruluyor.

Hacer Boyacıoğlu/Radikal


Geri Dön