23 / 04 / 2024

Celal Koloğlu: İnşaat sektöründe belgesiz çalışan işçi kalmayacak!

Celal Koloğlu: İnşaat sektöründe belgesiz çalışan işçi kalmayacak!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ( İNTES ) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Ankara' da ikamet edenlerin çok farklı tercihlere dayanarak konut seçimi yaptıklarını söyledi...



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Ankara'da ikamet edenlerin çok farklı tercihlere dayanarak konut seçimi yaptıklarını söyledi. Koloğlu, "Beş yıl sonra Ankara'nın, gelişmiş ülkelerin örnek kentleri gibi, son derece modern ve çevre bilincini ön planda tutan yapısıyla çok daha çekici bir Başkent olacağına inanıyorum" dedi.



İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, HT  Ankara  Emlak ve Gayrimenkul Eki için sektöre yön verecek açıklamalarda bulundu. Koloğlu, İNTES'in 50 yıldır sektörde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olduğuna işaret ederek, "İNTES, ülkemizin inşaat sektöründe önde gelen firmalarını temsil etmektedir. Üyelerinin ortak ekonomik, mesleki, idari ve sosyal hak ve menfaatlerini korumakta ve geliştirmektedir" dedi. 


İnşaatın, milli gelire etkisi ve istihdam potansiyeliyle büyümeye en fazla katkı sağlayan sektör olduğuna vurgu yapan Koloğlu, "Sektör, bu özelliğiyle sürdürülebilir kalkınmada en önemli aktördür. Harekete geçirdiği 200'den fazla alt sektör ve istihdam potansiyeli, ekonomide lokomotif gücü oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı. Türkiye'yi büyüten temel unsurun kamu inşaat alanındaki yatırımlar olduğunu dile getiren Koloğlu, ulaştırmada, enerjide ve tarımsal altyapı sektöründeki yeniden yapılanma sürecinin, dev projelerin hayata geçirilmesinin yolunu açtığını belirtti. 


KONUTTA BAŞ DÖNDÜRÜCÜ GELİŞMELER 


Sektörün en önemli kalemlerinden konut yatırımlarında baş döndürücü gelişmelere tanık olunduğunu ifade eden Koloğlu şu değerlendirmelerde bulundu: "Bir taraftan Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ülkemizde kentler yeniden inşa edilmeye başlanırken, marka konut projeleri de ağırlık kazanmıştır. 2013 yılı sonunda yapı ruhsatı verilerinde de artışlar kaydedilmiştir. Yıl sonunda yapı ruhsatı alan bina sayılarında yüzde 11 düzeyinde artış olurken, yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısında yüzde 24 düzeyinde artış yaşanmıştır. Bir taraftan kamu sektörü yatırımlarında artış, diğer taraftan özel sektör inşaat yatırımlarındaki artışlar dolayısıyla geçtiğimiz yıl inşaat sektörü 7.1'lik büyüme ile yüzde 4.0 olan genel ekonominin üstünde bir büyüme gerçekleştirmiştir." 2014 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların sayısının yüzde 24.6 oranında, yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısının ise yüzde 24.1 oranında artış gösterdiğini anlatan Koloğlu, "Sonuç olarak, inşaat sektörü 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7.5 büyürken, 2014 ikinci çeyrekte yüzde 2.6 oranında büyüyebilmiştir. önümüzdeki dönemde büyük ölçekli yatırımlar ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörün lokomotifi olacaktır" dedi. 


'2015'TE SAHADA BELGESİZ İŞÇİ KALMAYACAK' 


2015 yılında küresel ölçekteki gelişmeler, sınırlarımızda yaşanan siyasi olaylar ve milletvekili genel seçimleri nedeniyle ekonomideki sınırlı büyüme beklentilerinin inşaat sektörüne de sınırlı büyüme olarak yansıyabileceğini ifade eden Koloğlu şu ifadeleri kullandı: "2015 yılı için sektörü bekleyen farklı ve önemli bir gelişmeyi de okurlarınız ile paylaşmak istiyorum. 2015 yılından itibaren yapı müteahhitlerinin kadrolarında inşaat mühendisi ve teknik eleman bulundurma zorunluluğu gelecektir. 

Daha da önemlisi 2015 yılında yapı müteahhitlerinin çalıştırmakta olduğu tüm ustalar, yetki belgesine sahip olacaklardır. Yani 2015 yılından itibaren sahada yeterliliği tespit edilmemiş ve belgesiz hiçbir işçi kalmayacaktır. İNTES, sektörde nitelikli işler üretmeyi amaçlayan firmaların bu süreçte zaman ve maliyet açısından kayıp yaşamamaları için, bir an önce şantiyelerinde istihdam ettikleri işçilerin yetki belgesi sahibi olmalarına yönelik çalışmalarına uzun zaman önce başlamıştır. Bu kapsamda inşaat sektöründe 47 meslekte meslek standardı ve 24 meslekte ulusal yeterlilik çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz." Ankara'daki inşaat ve konut sektörüne ilişkin de değerlendirmeler yapan Koloğlu, "Ankara, biı-kaç yıl öncesine kadar sadece 'memur kenti' olarak bilinen ve öyle tanımlanan bir yapıya sahipti. 

Ancak, son yıllarda özellikle ekonomik alanda yaşanan dinamizm Başkent Ankara'nın konumunu ciddi biçimde değiştirdi" dedi. 


'STRATEJİK YAPILANMA SÜRECİNE GEÇİLDİ' 


Ankara'da sanayi gelişirken, hizmet sektöründe de ciddi gelişmeler yaşandığına işaret eden Koloğlu, "Ekonominin yeni dinamikleri arasında yer bulan AVM'lerin sayısı hızla artarken, ciddi deneyime ve altyapıya sahip kuruluşlar da çağdaş yapılaşma adına bir dizi projeler geliştirmeye başladı. Bunun sonucunda çağdaş alışveriş alanları ile kentlinin yaşamını bütünleştirmeyi amaçlayan bir stratejik yapılanma sürecine geçildi" diye konuştu. 


Habertürk Ankara 


Geri Dön