24 / 04 / 2024

Çelik yapılar binaların değerini arttırıyor mu?

Çelik yapılar binaların değerini arttırıyor mu?

Habertürk gazetesi köşe yazarı Mimar Esin Tümer bugün ki köşe yazısında çelik yapılarda milimetrekarenin değeri konuşulur başlığına yer veriyor. İşte Esin Tümer 'in köşe yazısı;



İstanbul'da Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli bölgelerinde metrekare satış bedelleri o denli yükseldi ki artık metrekare değil milimetrekareler ile konuşmak zamanı. Kent merkezlerinde hem yerden kazanmak adına hem de depreme karşı avantajları ile bilinen 'çelik binalar' inşa etmek oldukça önemli bir alternatif halini alıyor. 


Taşıyıcı sistemi çelik olan binalar, geleneksel betonarme taşıyıcılı binalardan daha iyi, daha dayanıklı ve güvenlidir gibi karşılaştırmalar yapmak büyük hata. Ancak her iki sistemin de avantajlı ve dezavantajlı yönleri iyi tanımlanabilir ise doğru mühendislik kararları ile binalarımızı üretebilir, daha kaliteli yapı stoku elde edebiliriz. Son yıllarda kent merkezinde özellikle 'yerinde dönüşüm' dediğimiz sınırlı kent parçalarında metrekarelerin değil artık milimetrekarelerin önemi büyük. Hem yer hem zaman hem de deprem karşısındaki davranışı, çeliğin avantajları içinde sayılabilecek bazı önemli özellikler. 


Çelik binalarda, taşıyıcı kolon ve kirişlerin kesitleri küçülüyor, kiralanabilir ve satılabilir alanlar ve hacimler genişliyor, yoğun kent trafiğinde iş ekipmanları ve beton döküm zorlukları göz önüne alınınca süreç yönetimi kolaylaşıyor. Bina daha hafif, zemin-temel ilişkisi daha basit çözümlere olanak veriyor. Alışveriş merkezleri, ofisler, pahalı ve sınırlı merkez parsellerde konutlar için önümüzdeki yıllarda çelik yapılara daha fazla rastlayacağız. Türk Yapısal Çelik Derneği ve aynı zamanda Avrupa Yapısal Çelik Birliği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı Tiryakioğlu, 2000 yılında 600 bin ton çelik kullanılmışken, 20082009 küresel krizine rağmen 2013 yılında bu rakamın 1.5 milyon tonun üzerine çıktığını belirtiyor ve yapı stoğundaki mevcut yüzde 10'luk dilimin 2015 yılında yüzde 13'e çıkacağını öngörüyor. Yapı stokunun Japonya'da yüzde 70'i, Amerika'da yüzde 60'ı, İngiltere'de yüzde 50'si, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai ve Abudabi gibi şehirlerinde ise hemen hepsinin çelik olduğunu belirten Tiryakioğlu, sektörün uluslararası rekabete karşı koyabilmesi için İngiltere'nin yaptığı gibi çelik yapı müteahhitlerinin oluşturulması gerektiğini vurguluyor. 


Kamusal binalar çelik olmalı Depremi ensesinde hisseden ülkemiz için, kamu binalarında çelik taşıyıcı sistemlerin tercih edilmesi öneriliyor. Deprem anında daha az hasar alması, hasar almış yapıların daha kolay restore edilmesi, okul, hastane, ulaştırma, haberleşme binaları için afet anında yaşamsal önem taşıyor. Hızlı ve orijinale uygun Koruma altında olan binaların restorasyon yapılarak kente kazandırılmasında, yapısal çelik kullanımının avantajları açık. 

"Esma Sultan Yalısı" restorasyonunda olduğu gibi dış cephenin aynen korunup binanın yeni fonksiyon ile kente açılabilmesi yapısal çelik ile olanaklı. 


Habertürk


Geri Dön