24 / 04 / 2024

Cem İlhan: Yamalı bohça gibi kentsel dönüşüm olmaz!

Cem İlhan: Yamalı bohça gibi kentsel dönüşüm olmaz!

Mimar Cem İlhan İstanbulun üzerinde uzlaşılmış bir master planının olmayışının ve kentin her bir köşesinin 1/1000 ölçekli mevzi imar planları ile inşa edilmesine eleştirdi



İstanbulun üzerinde uzlaşılmış bir master planının olmayışının ve kentin her bir köşesinin 1/1000 ölçekli mevzi imar planları ile inşa edilmesine eleştiri getiren Mimar Cem İlhan, bugün gıpta edilen kentlerin planlama tarihlerinin bizden farklı olduğuna vurgu yaptı.

Bu kentlerin son yüzyıllık tarihlerine bakıldığında insiyatifi eline alan, kamu yararını ilk sıraya koyan bir kent yönetim tarihi ile karşılaşılacağını söyleyen İlhan, Planlama insiyatifi, piyasa dinamiklerinin güdümünde gelişti. Hala da artarak devam ediyor dedi.
Piyasa kuralları neyi dayatıyorsa kent yönetimlerinde kendini bu dinamiklere teslim ettiğinin altını çizen İlhan, yönetimlerin kaliteli bir yaşam çevresi nasıl kurulur sorusunu sormaktansa trafiğin nasıl çözüleceğine yoğunlaştığını söyledi. Bunun 1990lı yıllardan itibaren yapılan yol ve kavşak düzenlemelerinde görüleceğini belirten İlhan, kentsel dönüşüm alanında yapılması gerekenleri sıralarken ilk madde olarak bu işin kar değil kamu yararı gözetilerek yapılması gerektiğin söyledi. İlhan, Kentsel dönüşüm projeleri yamalı bohça gibi değil, bütüncül bir anlayışla tüm kente yansıyan etkileri değerlendirilerek planlanmalı. Mekansal süreklilikle kentteki hayatın devamını sağlayacak dönüşüm projeleri üretilmeli dedi.

Dönüşümün orta ve uzun vadede kente nasıl bir yaşam sunacağının planlanmasını isteyen İlhan, Kentsel dönüşümün merkezi emsal arttırma değil, yaşam kalitesini arttırma olmalı. Yoğunluk arttırılırken sosyal donatıların, rekreaktif alanların ve aktif yeşil alanların nasıl olacağı da net olarak gösterilmeli dedi. Ada bazında kapalı site oluşumlarının önüne geçilmesini isteyen İlhan, dönüşüm projelerinin kentin demografisini sarsacak kararları içermemesi gerektiğini dile getirerek sözlerini bitirdi.

Cem İlhanın dönüşüm formülü:
1. Kentsel dönüşümün merkezi emsal arttırma değil yaşam kalitesini arttırmak olmalı.
2. Ada bazında kapalı site oluşumlarının önüne geçilmeli.
3. Son olarak dönüşüm projeleri kentin demografisini sarsacak kararları içermemeli ve kent içi göçü tetiklememeli.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön