18 / 04 / 2024

Cemal Reşit Rey Konser Salonu yeniden inşa edilecek!

Cemal Reşit Rey Konser Salonu yeniden inşa edilecek!

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, AKM'nin açılmasının ardından, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nu yeniden inşa edeceklerini söyledi. Şen; İBB Kültür Dairesi'nin faaliyetleri, kültür merkezleri ve Şehit Tiyatroları ile ilgili bilgiler verdi.



SABAH Gazetesi'nin Kültür Sanat Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu; İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Salih Efiloğlu oldu. Şen, AKM'nin açılmasının ardından, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nu yeniden inşa edeceklerini söyledi


İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Salih Efiloğlu, önceki gün SABAH Gazetesi yazarları ile bir araya geldi. Turkuvaz Medya Grubu Kurumsal İletişim Grup Müdürü Fecir Alptekin'in organize ettiği buluşma, SABAH'ın Beşiktaş-Balmumcu'daki binasında gerçekleşti. Toplantıya; SABAH Gazetesi Ek Yayınlar Yönetmeni Şengül Balıksırtı, Günaydın Yayın Koordinatörü Sinan Özedincik, SABAH yazarları Emre Aköz, Şeref Oğuz, Bülent Cankurt, atv Genel Müdürü Metin Ergen ve atv Dramalar Müdürü Sümeyye Karaaslan katıldı. Samimi bir atmosferde geçen toplantıda Şen; İBB Kültür Dairesi'nin faaliyetleri, kültür merkezleri ve Şehit Tiyatroları ile ilgili bilgiler verdi. 


'AKM'NİN DEVRİNİ İSTEDİK' 

"Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Büyükşehir'e devredilmesi için talebimizi ilettik. Kente; çok faaliyetli, birkaç salonlu, İstanbul'a yakışır bir kültür merkezi kazandırmayı arzu ediyoruz" diyen Şen, AKM'nin hizmete girmesinin ardından, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun da (CRR) yeniden inşa edilmesini planladıklarını açıkladı. Emre Aköz, konuyla ilgili "Önceden maketi gösterilse, mimarlar ve mühendislerle konuşulsa, öneriler ve eleştiriler doğrultusunda geliştirilse herkes sürece katılmış ve konuyu paylaşmış olur. Halka simgesel şeyler sunmak lazım" yorumunu yaptı. Şen; Aköz'e katıldığını belirterek şunları söyledi: "AKM'nin olduğu yere çok donanımlı bir kültür merkezi açma isteğimiz var. Bunu hızlandırmak için AKM'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesini talep ettik. Kimse karşı çıkmıyor; herkes destekliyor. Kabul görür ve süreç hızlanırsa, AKM hizmete girdikten sonraki planımız; eskiyen CRR'yi akustiği ve mimarisiyle günümüz şartlarına uygun, kapsamlı bir bina haline getirmek. CRR, gözbebeğimiz ama geliştirilmeli." 


500 BİN KİŞİ İZLEDİ 

Abdurrahman Şen, Şehir Tiyatroları konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl 50'den fazla oyunu yaklaşık 500 bin kişinin izlediğini açıklayan Şen, bu rakamları artırmayı hedeflediklerini açıkladı: "Nüfusu 10 milyon olan ve bilet fiyatlarının 50 dolarla 300 dolar arasında değiştiği Seul'de tiyatroya giden izleyici sayısı 2.5 milyon. Biz bilet fiyatının 3 dolar olduğu 17 milyonluk şehirde 500 bin izleyiciye oynuyoruz. Doluluk oranımız yüzde 75'lerde ama bu rakamları yukarı çekmek için çalışıyoruz." 


YAZARLARA TEŞVİK 

Genel Sanat Yönetmenliği görevine kısa süre önce atanan Süha Uygur'la birlikte Şehir Tiyatroları'nın yeni bir ivme kazanacağını söyleyen Şen, seyirciyi ve oyuncuları heyecanlandıracak yeni projeleri olduğunu, özellikle tiyatroya orijinal metinler kazandırmak konusunda yazarları teşvik edici oluşumlar hazırladıklarını belirtti. 


ETKİNLİKLER SEMTE GÖRE DEĞİŞİYOR

Abdurrahman Şen'in dikkat çektiği diğer konu ise; kültür merkezleri ve halk kütüphaneleri oldu. "Semtlerin ayrı ayrı demografik yapıları var" diyen Şen, şöyle devam etti: "Cem Karaca Kültür Merkezi'nde yaptığımız etkinlikle, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerimizi bu demografik farklılığa göre ayarlıyoruz. Beklentiler farklı. Halkın beklentisine ve isteğine uygun programlar düzenliyoruz. Mesela Cem Karaca'da oda müziği yaparken, başka yerde halk konserleri yapıyoruz. En son Bağcılar Kültür Merkezi'nde yaptığımız Neşe Karaböcek konseri halktan büyük ilgi gördü." Atatürk Kitaplığı'nın yaklaşık iki senedir 24 saat hizmet verdiğini hatırlatan Şen, kütüphanenin yoğun ilgi görmesinin kendilerini yeni kütüphaneler açma konusunda harekete geçirdiğini de belirtti. Kore'deki temaslarından bahseden Şen, 2014'te 'İstanbul Kore'de' başlığı altında tanıtım etkinlikleri gerçekleştirdiklerini ve Kore'de İBB Başkanı Kadir Topbaş'a ödül verildiğini hatırlattı: "Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Hacı Bektaş Veli'yi ve Dede Korkut'u anlattık. Türk sinemasının en güzel örneklerini gösterdik. Türk sanat müziği dinletileri yaptık. Tiyatromuzdan oyunlar sahneledik. Hayran kaldılar." Son olarak Eylül'de Türk-Kore Edebiyat Sempozyumu'nu gerçekleştirdiklerini ifade eden Şen, Kore ile iş birliğinin devam edeceğini de sözlerine ekledi. 


Sabah


Geri Dön