26 / 04 / 2024

CemDemir fragman tesisi Ocak ayında açılacak!

CemDemir fragman tesisi Ocak ayında açılacak!

Küresel pazarda faaliyet gösteren hurda, bakır, petrol firması Trafigura'dan 10 milyon dolara satın aldığı fragman tesisinin iki yıl süren revizyon çalışmalarını tamamlayan Cem Demir, tesisi ocak ayında faaliyete geçirecek.



Küresel pazarda faaliyet gösteren hurda, bakır, petrol firması Trafigura'dan 10 milyon dolara satın aldığı fragman tesisinin iki yıl süren revizyon çalışmalarını tamamlayan Cem Demir, tesisi ocak ayında faaliyete geçirecek. 


Trafigura firmasının büyük yatırımlarla 2000 yılında İzmir'in Aliağa ilçesinde hurdayı işlemek için kurduğu fragman tesisini beş yıl işlettiğini hatırlatan Cem Demir ortaklarından Cem Bilgin, "Tesisi 2013 şubat ayında satın aldık. İki yıl süren yenileme çalışmalarımızı tamamladık, iki vardiya olmak üzere yıllık 300 bin ton kapasiteli tesisi ocak ayında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz" dedi. 


Trafigura'nın tesisi beş yıl işlettikten sonra beklediği verimi alamadığını ifade eden Cem Bilgin, "Devlet desteği olmadığı ve Türkiye'deki geri dönüşüm yasaları AB'ye uyum konusunda kağıt üzerinde kaldığı için firma beklediği verimi yakalayamadı. Rakiplerine de satmadılar ve tesis yedi yıl atıl vaziyette kaldı. Sektörde olmayışımızın avantajıyla firmayla yurtdışında toplantılarda tanıştık ve tesisi satın aldık" diye konuştu. 


Bilgin, Avrupa ve Amerika'da 1960'lı yıllardan bu yana hurdayı işlemek için kullanılan fragman tesislerinin Türkiye'de de zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Makine ve Kimya Endüstrisi'nin (MKE) toplamda 60 milyon TL gibi rekor bir yatırım gerçekleştirerek, Aliağa ve Kırıkkale'de kurduğu Ömrünü Tamamlamış Araçlar'a (ÖTA) yönelik geri dönüşüm tesislerinden çıkacak olan hurda, sadece fragman tesislerinde işlenirse ülkemize ve ekonomimize katkısı olacak. Fragman tesisi olmadan yapılan bu büyük yatırımın hiçbir değeri olmayacak" görüşünü dile getirdi. 


Hurda ithalatını azaltıp, geri dönüşümde hurda kalitesinin artması için fragman tesislerinin önemine işaret eden Bilgin, devletin bu tesislerin sayısının artması için desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. Bilgin, yasal düzenlemeyle bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini söyledi. 


"Fragman, geri dönüşümde birçok avantaj sağlıyor" Fragman makinesinin dünyada sıkça kullanılan ve başarısı tüm diğer yöntemlere göre çok daha yüksek olan bir sistem olduğunu savunan Cem Bilgin, fragmandan elde edilen hurda kalitesinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Bilgin, "Fragman hurdanın ayrışımını yapar, israfı önler, zaman ve enerji tasarrufuyla büyük katkı sağlar. Kapasitesi çok yüksektir. Çok daha hızlı ve doğru geri dönüşüm gerçekleştirir. Çevreye katkısı ve kullanım kolaylıklarıyla da gelişmiş ve doğru olan bir yöntem" dedi. 


Babası Nazmi Bilgin tarafından 1979 yılında kurulan Cem Demir'in, 30 yılı aşkın süredir demir çelik sektöründe faaliyet gösterdiğini hatırlatan Bilgin, Ege, Marmara, Akdeniz, İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere; Türkiye'nin her bölgesine hizmet verdiklerini belirtti. Nervürlü inşaat demirinin yanı sıra, kangal demir (filmaşin), çelik hasır, tel, çivi ve özel üretim malzeme çeşitleriyle proje sahiplerine destek verdiklerini anlatan Cem Bilgin, "TSE ve İSO Kalite Standartlarına uygun ürünlerle müşterilerimize fiyat avantajı sunarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2011 yılında müşterisi olduğumuz Türk demir çelik fabrikalarına en iyi koşul ve kalitede hurda demir tedarik etmek amacıyla geri dönüşüm sektörüne adım attık. Bu yoldaki gelişimimizi 2013 yılında öz sermayemizle gerçekleştirdiğimiz fragman tesisi yatırımıyla da destekleyerek sektörde büyümeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu. 


Dünya ek


Geri Dön