25 / 04 / 2024

Cenevizler 'den kalma duvarlar modern mobilyalarla buluştu!

Cenevizler 'den kalma duvarlar modern mobilyalarla buluştu!

İlk olarak konsepte uygun bir mekan arayışı içine girilmiş. Daha sonra Kuruçeşme'de konumlanan tarihi bina ile karşılaşmışlar. Nicol"ün hikayesi böyle başlıyor



Uzun yıllar mobilya sektöründe çalışan ve uzmanlaşan Adem ve Ayşe Nur Yılmaz, 40 yıla yakın bir süredir ofis mobilyaları sektöründe yer alan Delta Mobilya markasının yanına bir de ev mobilya markası eklemek istemişler. Yaklaşık beş yıl süren araştırma döneminden sonra Nicol projesini hayata geçirmek için kolları sıvamışlar. İlk olarak konsepte uygun bir mekan arayışı içine girilmiş. Daha sonra Kuruçeşme'de konumlanan tarihi bina ile karşılaşmışlar. Nicol"ün hikayesi böyle başlıyor.

Kuruçeşme'de tarihi bir yapıda geçtiğimiz hafta açılan Nicol, œavangard klasik ya da œzamansız tasarımlar olarak tanımlayabileceğimiz farklı markalara ait mobilyaları çatısı altında topluyor. Nicol Yunan mitolojisinde œzafer anlamına gelen Nike"den türemiş bir kelime.

Ceneviz izleri taşıyan tarihi bina
Bugün Nicol"ün showroom"u olan ve Cenevizliler döneminden kalan yapının, o dönemlerde darphane, kuyum atölyesi ve çarşı olarak kullanıldığı rivayet ediliyor. Köşk, daha sonraları Ermeni bir banker tarafından satın alınmış. 1915 yılında Giritli Ali Vafi, köşkü satın almış. Bir zamanlar bahçesinde para basımhanesi ve suyla çalışan bir asansör de varmış. Projenin başında yer alan Ayşe Nur Yılmaz'a neden böyle bir yapıyı tercih ettiklerini sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:

'Burada gördüğünüz mobilyalar, benim uzun yıllardır beğendiğim ve takıp ettiğim tasarımcıların ürünleri. Bu mobilyaları Türkiye"ye getirmeyi arzu ediyorduk, ancak ürünlerin sergileneceği mekanın bir alışveriş merkezinde veya bir villada olmasına karşıydık. Öyle bir mekan olmalıydı ki, değerli tasarımlara daha fazla değer katmalıydı. Kısaca burayı arıyorduk. Fakat 2. derecede tarihi eser olması ve daha önceleri binaya muhtelif zararlar verilmesi sebebiyle çok uzun zaman izin alabilmek için uğraştık. Sonrasında buranın asıl dokusunu ortaya çıkarmayı arzu ettik, Anıtlar ve Boğaziçi İmar da bu doğrultuda görüş bildirdikleri için onların onayları doğrultusunda restorasyonuna başladık. Bu süreçte burayı satın aldık. Burada yapılan restorasyon çok zahmetli oldu. çünkü üzerimizde köşkün bahçesi ve binanın kendisi var. Burayı temizlemeye başladığımızda her yerin yosunlu olduğunu ve kara sıva ile kaplandığını gördük. Ekiplerimiz arkeolojik kazı yapar gibi o sıvaları söktüler, temizlikleri yapıldı, orijinali bozulmuş olan kısımlar orijinaline uygun olarak yenilendi ve bu restorasyon 2.5 sene sürerek bugünkü haline geldi.'

Yaklaşık olarak 1500 metrekare alandan oluşan bina orijinaline uygun şekilde tüm detaylarının üzerinde durularak restore edilmiş. Restorasyon sonrasında ortaya o kadar etkileyici bir mekan çıkmış ki, Adem ve Ayşe Nur Yılmaz binada hiçbir değişiklik yapmamayı tercih etmişler.

Nicol'ün çatısı altında yer alan markalar
Mağazadaki ürünlere gelince mobilya, tekstil, cam, kemik ve bronzdan üretilen aksesuarlar var. Dünyanın farklı yerlerinden tasarımlar bir araya gelmiş.Ayşe Nur Yılmaz'ın çok beğendiği Rus asıllı Amerikalı tasarımcı Vladimir Kagan"ın 1950"lerden bu yana süregelen tasarım serüvenini Nicol'de bulabilirsiniz. Firma sahipleri Ralph Pucci"yi Amerika"da ziyaret ettiğinde mekana hayran kalmışlar ve bu sebeple Türkiye"de Nicol ile çalışmaya karar vermişler. Nicol"de Ralph Pucci"nin bünyesinde bulunan ve œyaşayan efsane diye adlandırılan Jens Risöm"ün ürünleri, Paul Mathieu, Kevin Walz, Andree Putman, Patrick Naggar, Herve van der Straeten"in tasarımlarını bulmak mümkün. Ayrıca, İtalyan Riva 1920"nin masif ahşap ürünleri de burada yer alıyor. Türk tasarımcı Barlas Baylar"ın ürünleri de Nicol"de olacak. Barlas Baylar"a ulaşmak için iki sene uğraşan Ayşe Nur Yılmaz, Nisan ayında Barlas Baylar ile görüşerek onu Nicol'e ürün vermek için ikna etmiş. Baylar, superstarların evlerine aldıkları mobilyaları tasarlayan isimlerden biri. Beyonce ve Jay-Z, Cindy Crawford, Tom Ford, Jennifer Aniston, Tyra Banks, Sienna Miller, Jude Law, Lenny Kravitz, Steffi Graff, Kanye West, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Guess markasının sahibi George Marciano gibi ünlülerin evlerinde Baylar'ın tasarımları yer alıyor.

Hangi Türk tasarımcılar var
Nicol markası altında Türk tasarımcıların ürünleri de sergilenecek. Tasarım ekibinin başında Alp Nuhoğlu var. Konuyla ilgili Aziz Sarıyer, Alp Nuhoğlu, Tanju Özelgin, Arif Özden ve Defne Koz ile ilk adımlar atılmış. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında, Türk tasarımcıların tasarımları Nicol'de yer alacak..
www.deltamobilya.com

1. Faceted dresuar, Hudson.
2. Miterjoined sehpa.
3. Barlas Baylar tasarımı Dragon aydınlatma.
4. Petwood sehpa, Hudson.
5. The Parc sofa.
6. Vladimir Kagan imzalı Barrel koltuk.
7. Mağazada zahmetli bir restorasyon yapılmış. Yosunlu ve kara sıva kaplı duvarlar arkeolojik kazı yapar gibi temizlenmiş ve orijinal doku ortaya çıkarılmış. Tüm bu işlemler 2,5 sene sürmüş.
8. Bina yaklaşık 1500 m2 alanda kurulu.
9 ve 10. Nicol, œavangard klasik ya da œzamansız tasarımlar olarak tanımlayabileceğimiz farklı markalara ait mobilyaları çatısı altında topluyor.


1. BENİM DEKORASYON TARZIM
œYaşayan her şeyin mekanlara bir ruh kattığını düşünüyorum. Benim evimin en vazgeçilmez parçası taze çiçeklerdir. Evim için alışveriş yaparken güzel kokulara, mum ve taze çiçeklere asla hayır diyemiyorum. Uzakdoğu, özellikle Tayland beni el işçiliği ve ahşap objeleriyle büyülüyor. Mutlaka uğradığım mağazalar Beymen Home, Antony Todd, Cumba ve Jo Malone.
Ece şžirin, BeeGoddess"ın yaratıcısı

2. HAFTANIN ÜRÜNÜ
Ürün adı: İmola koltuk
Tasarımcısı: Henrik Pedersen
Markası: BoConcept
Nerede bulabilirim: BoConcept; Ebululah Mardin Cad., 21, Levent, İst.
Tel: (0212) 269 18 07. www.boconcept.com.tr
Neden almalıyım: Dünyada 340 mağazası bulunan Danimarkalı markanın kurulduğu 1952 yılından beri artan bir hayran kitlesi var. Bu kitleye dahil olmak için...

3. YENİ AHşžAP KÜVET OLUR MU
Matteo Thun ve Antonio Rodriguez imzasını taşıyan Rapsel marka Ofuro isimli ahşap küvet bildiğimiz kuralları yıkıyor. Ahşap malzemeden üretilmiş küvet, seramik malzemenin soğuk ve sert dokunuşu yerine ahşabın sıcak ve yumuşak temasını evlere taşıyor. Ofuro bu yıl pekçok ülkeden farklı tasarım ödüllerini de topladı.
www.rapsel.it

4. PANTONE YILIN RENGİNİ AçIKLADI
Renk gurusu Pantone, 2011"in rengini açıkladı. Hanımeli çiçeği pembesi olrak seçilen renk şimdiden dekorasyon, moda ve diğer tüm sektörlerde hakimiyet kurmaya hazır. Görünen o ki 2011 pozitif enerjinin, cesaretin ve yaşama sevincinin temsilcisi olacak.
Milliyet Emlak/ Yasemin Aksoy

 


Geri Dön