20 / 04 / 2024

Cengiz İnşaat kimin?

Cengiz İnşaat kimin?

2013 yılı vergilendirme dönemi Kurumlar Vergisi beyanları kapsamında Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunanlar listesinde 49. sırada yer alan Cengiz İnşaat kimin? Cengiz İnşaat ne zaman kuruldu?



Cengiz İnşaat kimin?

2013 yılı vergilendirme dönemi Kurumlar Vergisi beyanlarına ilişkin olarak 2014 yılı Nisan ayında kurumlar vergisi mükelleflerince verilen beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunan ilk 100 mükellef listesi açıklandı.


Bu listede, 49. sırada yer alan Cengiz İnşaat kimin? Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı kim?


Cengiz İnşaat..

Faaliyetlerine 1980 yılında inşaat sektörü ile başlayan, enerji, madencilik ve turizm gibi önemli sektörlerdeki yatırımları ile genişleyen ve büyüyen Cengiz Holding bugün 35 şirket ve iştiraki barındıran büyük bir ailedir. Grubun yıllık cirosu yaklaşık 4 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.


Başlıca yatırımlarını inşaat alanında yapan Cengiz Holding, öncelikle karayolları, köprüler, tüneller, barajlar, limanlar, demiryolları, metro, havalimanları, boru hatları, enerji santralleri ve sanayi tesislerinin yapımını içeren alt yapı çalışmalarında yoğunlukla faaliyet göstermekle beraber, turizm tesisleri ve konut inşaatında da aktif olarak rol oynamaktadır.


Cengiz İnşaat, 3,65 milyar ABD doları tutarında proje tamamlamış bulunmaktadır ve halen 10,60 milyar ABD doları tutarında devam eden projelere sahiptir.


Türkiye’nin en büyük ve prestijli projelerinden biri olan, İstanbul Yeni Havalimanı Yap-İşlet-Devret Projesi'nin yapımı ve 25 yıllık işletme hakkı Cengiz İnşaat'ın liderliğinde kurulmuş olan Ortak Girişim Grubu tarafından 2013 Mayıs ayında kazanılmıştır.


Şirket ayrıca, makine parkında en son teknolojiye yatırım yapmakta olup 5 yaşından daha küçük makine parkının değeri 250 milyon ABD dolarının üzerindedir.


Tamamlanan ve devam eden proje değeri göz önüne alındığında, Cengiz İnşaat, Türkiye'deki özellikle büyük altyapı projelerindeki, ilk beş inşaat şirketi içerisinde yer almaktadır. Ayrıca 2012 yılındaki “ENR Top 225 Uluslararası Müteahhitler” listesinde 127’inci sırada yer almış olup, “ENR Top 400 Global Müteahhitler” listesindeki 14 Türk Müteahhidi arasında ise 2’nci sırada bulunmaktadır.


Holding, büyümesini 2000 yılından bu yana en son teknoloji ile yeni hidrolik ve termik enerji santrallarındaki enerji yatırımları ile devam ettirmiştir. Faaliyetleri elektrik üretimi, elektrik dağıtımı, ticaret, satış ve pazarlama ve doğal gaz dağıtımıdır.


Bugün itibariyle Cengiz Enerji, Cengiz Holding İştirakleri ile birlikte, %50’si hidrolik ve %50’si doğalgaz enerji santrali olmak üzere 1000 MW üzerinde kurulu gücü işletmektedir.


Cengiz Enerji ayrıca 2080 MW kapasiteli hidrolik santraller, 1320 MW kapasiteli kömürle çalışan santraller ve 610 MW kapasiteli gaz yakıtlı enerji santrallerini içeren 4010 MW kapasiteli devam eden enerji santralleri yatırımlarına sahiptir.


Ortaklıkları ile birlikte Cengiz Enerji, Türkiye'deki elektrik dağıtımında da çok aktif olup pazar lideridir. 5 farklı elektrik dağıtım şirketi ile Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin %30’unu karşılamaktadır.


Cengiz Enerji, Türkiye'de enerji piyasası içerisindeki elektrik üretim, dağıtım ve ticaret / satışında tüm özelliklere sahip olan en önemli oyunculardan biridir. Cengiz Holding, enerji tesisleri ile enerji üreticileri sıralamasında ilk 5 arasındadır ve toplam Türkiye elektrik üretimine daha fazla katkıya ulaşmayı hedeflemektedir.


Cengiz Holding, madencilik sektöründeki yatırımlara büyük önem vererek, özelleştirme projesi kapsamında 2004 yılında Eti Bakır’ı ve 2005 yılında Eti Alüminyum’u satın almıştır. Holding’in Samsun Bakır İzabe Tesisi Türkiye'de cevherden katot bakır üreten tek tesistir. Eti Alüminyum Tesisi, Türkiye'deki tek alüminyum üreticisidir. Bu büyüme süreci sırasında, Cengiz Holding kobalt geri kazanma konusunda çalışırken, ayrıca Bursa Wolfram Madenleri'ni,  İzmir  Antimon Madenleri'ni ve Mazıdağı Fosfat Madenleri'ni de organizasyonu içerisine katmıştır. 


Bu sektörlerin yanı sıra, Cengiz Holding adını turizm, havacılık ve sigortacılık gibi alanlarda da duyurmakta, doğru ve emin adımlarla başarı oranını sürekli artırarak ve hedeflerini genişleterek geleceğe taşımaktadır. 


Cengiz İnşaat sahibi kim?

Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz'dir. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in mesajı şu şekilde:


"Bugün 35 şirket ve iştiraklerinin oluşturduğu, güçlü ve dinamik bir yapıya sahip olan Cengiz Holding’in kökleri, 1980 yılında kurulan ve altyapı çalışmalarıyla adından söz ettiren Cengiz İnşaat’a kadar uzanmaktadır.


Kurulduğu günden itibaren insanı en önemli kaynak ve yatırım olarak gören Cengiz Holding, özellikle inşaat, enerji, maden ve turizm sektörlerinde her geçen gün daha da güçlenip büyümektedir. Eğitimli kadrosu ve çağdaş çalışma prensipleri ile iş dünyasının örnek işveren kurumlarından biri olmuştur. Tüm çalışanların aile havasında, büyük bir uyum ve özveri içinde çalıştığı kuruluşlarımızda, ilkemiz, güven - kalite - hizmet anlayışının tüm faaliyetlerimizde eksiksiz yer almasını sağlamaktır.


Cengiz Holding, bilgi birikimi ve deneyiminin yanı sıra doğasında var olan başarma azmiyle de faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde sadece lider değil, öncü olmayı hedeflemektedir.


Gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla yurtiçinde kendisini kanıtlayan Cengiz Holding’in hedefi, yurtdışında da bu başarıları tekrarlayarak ülkemize artı değer kazandıracak küresel bir marka olmaktır.


Cengiz Holding, çalışma ilkelerine olan bağlılığı ve büyük bir aile uyumu içinde çalışan değerli personeliyle tüm hedeflerine ulaşacaktır."


Mehmet Cengiz kimdir?


Geri Dön