24 / 04 / 2024

Cennetçeşme'ye kentsel dönüşüm piyangosu!

Cennetçeşme'ye kentsel dönüşüm piyangosu!

Cennetçeşme'de evi ve arazisi bulunanlara Bakanlık tarafından tapu verilecek. Bakanlığın Cennetçeşme'ye özel bir kentsel dönüşüm uygulaması başlattığını açıklayan AK Parti İl Başkanı Bülent Delican "İzmir'in başına talih kuşu kondu" dedi




Karabağlar Cennetçeşme'de yaşayan vatandaşlara "kentsel dönüşüm" piyangosu vurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dönüşüm planlarını onayladığı 540 hektarlık alanda evi ve arazisi bulunanlara bakanlık tarafından tapu verilecek. Bölgede yaşayan vatandaşların bugüne kadar devlete ödemek zorunda kaldığı ecrimisil bedelleri de hak sahiplerine iade edilecek. Bakanlığın  İzmir  ve Cennetçeşme'ye özel bin kentsel dönüşüm uygulaması başlattığını açıklayan AK Parti İl Başkanı Bülent Delican " İzmir'in başına talih kuşu kondu" diye konuştu. 


İlk kez burada uygulanacak 

Karabağlar'daki 15 mahallede yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren uygulamayı vatandaşları evlerinde ziyaret ederek bizzat anlatan Delican "Bakanlık kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenlemenin getirdiği 2 önemli uygulamayı ilk kez burada hayata geçirecek. Vatandaşların üzerinde oturduğu Hazine'ye ait arazilerdeki tapu sorunları Bakanlık tarafından çözülecek. 2981 ve 4706 sayılı kanunlar çerçevesinde haklılığını ispat edenlere tapuları Bakanlık tarafından verilecek" dedi. 


Vatandaş karar verecek 

Bakanlığın Cennetçeşme'de uygulanacak dönüşüm için yol haritasını belirlediğini ifade eden Delican, " Öncelikle hazırlanan planlar halka ve sivil toplum örgütlerine sorulacak. Onların da görüşleri dikkate alınarak bölgede imar adaları oluşturulacak. Vatandaş isterse elindeki arsayı satacak, isterse müteahhite verebilecek. Bu konuda özgür olacak. Bakanlığın Cennetçeşme'ye özel düzenlemesi İzmir'in başına konmuş bir talih kuşudur" yorumunda bulundu. 


Herkes yerinde kalacak 

Cennetçeşme'de oturan beş çocuklu Hüsamettin Uç'un evine konuk olan ve müjdeli haberi veren Delican, kentsel dönüşüm sayesinde bu mahallelerde yaşayan çocukların da tıpkı Alsancak ve Karşıyaka'daki çocuklar gibi oyun parklarına kavuşacağını vurguladı. Delican kendisine " Cennetçeşme'nin sokakları her yağmurda göle dönüyor. Çocuklarımız bizim çektiğimiz rezilliği yaşamasın" diyen baba Hüsamettin Uç'a " Çocuklarınız özlemini çektiğiniz oyun parklarına, sokak ve caddelere kavuşacak" sözü verdi. Cennetçeşme'de kentsel dönüşüm nedeniyle kimsenin mağdur olmayacağını belirten Delican " İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm projesinde herkes bulunduğu yerde kalacak. Daha güzel bir yaşama kavuşacak. Bu bölge plansız yapılaşmanın en çok görüldüğü yerlerden biri. Hükümetimizin çabalarıyla İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm projesini sorunsuz olarak buradan başlatıyoruz. Bütün planlamalar STK'lar ve bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte yapılacak. Biz, kesinlikle yerinde dönüşümden yanayız. Kimse yaşadığı alandan, çocuklarını büyüttüğü ortamdan ayrılmayacak. Bulundukları yerlerde daha iyi yaşam koşullarına sahip olacaklar" dedi. 


Rant vatandaşa 

5 etapta tamamlanacak kentsel dönüşüm çalışmalarında ilk etapta çivi bile çakılmayacağını dile getiren Delican, "Bu bölgede insanların en büyük kaygısı, 'müteahhit girecek ve rant elde edecek' şeklindeydi. Bu kaygılar artık ortadan kalkacak. Çünkü, karar süreçlerinin her aşamasında buradaki vatandaşa sorulacak. Şu anda bakir ve cazibesi olmayan bu bölgenin devlet tarafından cazibe merkezi olması sağlanacak" dedi. 


1 ay içinde başlanacak

* İlk etapta 108 hektarlık alanda 4 bin konut İller Bankası A.Ş. tarafından kısa zamanda tamamlanacak. 

* İLBANK vasıtasıyla Cennetçeşme'ye 1 milyar TL'lik yatırım yapılacak.

* Yeşil alan, sosyal yaşam alanı, okul ve resmi tesislerin de bulunacağı alandaki çalışmalara bir ay içinde başlanacak. 

* Arazilerin kamulaştırılması için 120 milyon TL ödeme yapıldı. 


'Takipçisi olacağım'

Cennetçeşme'deki vatandaşların en önemli beklentilerinden biri olan kentsel dönüşümü yakından takip eden AK Parti Milletvekili Adayı Necip Nasır " İzmir'e hayırmlı uğurlu olsun. Vatandaşlarımıza bir müjdeli haber de ben vereyim. Bugüne kadar 2981 ve 4706 sayılı yasa ile tapu tahsis belgesi alan veya hak edenlerden alınan ecrimisilleri ödeyen vatandaşlarımıza paraları iade edilecek. Bundan sonra bu konudaki tüm gelişmeleri Ankara'da bakanlık nezdinde yakından tamip edeceğim" dedi. 


"Kocaoğlu kara propaganda yapıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de iki yıl önce kentin birçok yerinde kentsel dönüşüm yetkisi verildiğini hatırlatan Delican, "Ne yazık ki Bayraklı, Karşıyaka, Konak, Torbalı ve Bayındır gibi yerlerde bir çivi bile çakılmadı. Seçim öncesinde kentsel dönüşüm gibi doğrudan vatandaşlarımızı ilgilendiren konuda siyaset yapılmasına izin vermeyeceğiz. Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm yapılacak bölgeleri ziyaret ederek bakanlığın kullandığı yasayı 'gasp yasası' olarak nitelendiriyor. Bu tamamen kara propagandadır" dedi. 


CENNETÇEŞME BÖYLE DÖNÜŞECEK

- Planlar vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin görüşü alınarak yapılacak.

- Hazineye ait arazilerde tapu sorunları 2981 ve 4706 sayılı kanun çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çözülecek. Vatandaşın tapusu verilecek.

- Vatandaşın mülkiyetinde olan oturduğu yerdeki alanların planları yapıldıktan sonra değerlendirmeyi yine vatandaşlar yapacak.

- Uygulama aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetleyici olacak.

- Şu ana kadar planlama için bütün teknik çalışmalar (jeolojik etütler,hak sahiplikleri tespiti, bölgenin sosyolojik yapısı vb.) tamamlandı. En kısa zamanda planlar vatandaşın görüşüne başvurulacak. 

- Burada vatandaşın önü açılacak. Bölge cazibe merkezi haline gelecek. 350 bin metrekarelik park ve sosyal donatı alanlarıyla 4 bin konut ile İzmir'de yepyeni bir yaşam merkezi oluşacak. 






Yeni Asır



Geri Dön