19 / 04 / 2024

Çeşme Gemi Trafik Kontrol Merkezi'nin inşaatı tamamlandı!

Çeşme Gemi Trafik Kontrol Merkezi'nin inşaatı tamamlandı!

Ege’de Çeşme’den Çanakkale’ye kadar 12 kuleden oluşan Gemi Trafik Kontrol Merkezi tamamlandı. 65 milyon liraya mal olan ve merkezi Bayraklı’da olan sistem, Ege Denizi’ni karış karış izleyecek.



Ege Denizi'nde artık Türkiye'den habersiz kuş uçmayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Çeşme'den Çanakkale'ye kadar 12 kuleden oluşan Gemi Trafik Kontrol Merkezi'ni tamamladı. 65 milyon liraya mal olan ve operasyon merkezi Bayraklı'da olan sistemle, Kuzey Ege'de 7 metre büyüklüğüne sahip tüm deniz taşıtları izlenebilecek. Sistem, ihtiyaç duyulması halinde 7 metrenin altını da kayıt altına alma imkanına sahip.


2003'te İstanbul'a yapıldı


2003 yılında AK Parti hükümeti tarafından İstanbul ve Çanakkale'de yapılan Gemi Trafik Kontrol Merkezi'nin (TVS) aynısından İzmir'e de kuruldu. Denizcilik Müşteşarlığı tarafından il özel idaresinden 49 yıllığına kiralanan Bayraklı'daki 4 bin 119 metrekare alana kurulan TVS ile ona bağlı 12 kule ile Çanakkale'den Çeşme açıklarına kadar tüm Kuzey Ege, radar-sonar ve gece görüş kameraları aracılığıyla izlenecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kule ve merkez inşaatları tamamen yerli imkanlarla yapıldı.


Toplam 80 kişi çalışacak


Kamera ve radar sistemlerinde İtalya ortaklığına gidildi. Bünyesinde 60'ı operasyonel, 15'i teknik toplam 80 kişinin çalışacağı merkezin aktif olmasıyla Çanakkale'den Çeşme'ye Kuzey Ege'de 7 metreden uzun gövdeye sahip tüm deniz araçları otomatik olarak izlenebilecek.


6 ay içinde devrede olacak


Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere resmi kurumlar ile entegre çalışacak sistemde ihbar edilmesi ya da ihtiyaç olması halinde ise büyüklüğüne bakılmaksızın tüm deniz taşıtları gece ve gündüz izlenebilecek. Kurulumu tamamlanarak çalıştırılmak üzere 2 hafta önce Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne teslim edilen sistem, 6 ay içinde devreye girecek.


KULELER NEREDE?


Bayraklı'daki TVS merkezi ile kule operasyon merkezi olarak görev yaparken, Çeşme, Küçükbahçe, Hasseki, Amberseki, Güzelbahçe, Foça, Aliağa, Dikili, Ayvalık, Küçükkuyu ve Sivrice'de de diğer kuleler bulunuyor.


NE YAPACAK?


Sistem,Kuzey Ege'deki gemileri tespit ederken aynı zamanda haklarında bilgi toplayarak,seyirbilgilerini,tavsiyeleri ve genel uyarıları iletecek.Trafik akışını düzenleyecek, yasak sahaların kontrol ve yönetimini yapacak.Kaza olasılıkların ıönceden kestirebilen ve ikaz eden sistem,kaza ve yangın gibi durumlarda hem ilgil ibirimlere haber verecek,hemde arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olacak.Aynı zamanda petrol kirliliği ile mücadele çalışmalarına destek verecek sistem, meteorolojik şartlar hakkında topladığı bilgileride gerektiğinde gemilere iletecek.




Emrah YILMAZ/Yeni Asır


Geri Dön