19 / 04 / 2024

Çeşme Reisdere TOKİ'ye onay çıktı!

Çeşme Reisdere TOKİ'ye onay çıktı!

Çeşme Reisdere’de yapılmak istenen TOKİ evleri yine tartışma konusu oldu. İlçeyi betonlaştıracağı gerekçesiyle geçen yıl büyük tepkilere neden olan ve yargıya taşınan toplu konut projesi ile ilgili AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait’ten yeni bir açıkl





 Ak Parti Çeşme İlçe Başkanı Alparslan Koparal ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan’ı makamında ziyaret ettiklerini kaydeden Sait, yerel yönetimin ve turizmcilerin istemediği  TOKİ  evlerini birinci etabının yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını, ikinci etabın da en kısa sürede planlanacağını açıkladı.


Yasakçı zihniyete rağmen

Rifat Sait, CHP’lilerin ve CHP’li belediyenin plana itiraz ettiğini ancak bir plan daha olduğunu vurgulayarak, projede iddia edilenin aksine 450 bin metrekare alanın yüzde 20 kadarına inşaat yapılacağını belirtti. Sait, “Diğer alanlar ise park, bahçe, sağlık tesisi, yol, kamusal ve sosyal alan, kreş, ilköğretim okulu, orta öğretim okulu, lise, cami, spor tesisleri, pazar yeri ve site içi otopark gibi ortak kullanım alanlarını kapsıyor. Bugün için bir tane dikili ağaç olmayan araziye çoğu zeytin olmak üzere 30 bin fidan dikilecek. Ağaç boyunu geçmeyen, zemin+3 kat olarak, 3+1 ve 2+1 tipinde toplam bin 584 konut yapılacak. Tüm altyapı, kamusal ve sosyal tesisler aynı zamanda bitirilmiş olarak noter huzurunda yapılacak kurayla hak sahiplerine teslim edilecek” dedi.


Çeşme Kaymakamlığı’nın başvuruları aldığını söyleyen Sait, “TC vatandaşı, Çeşme nüfusuna kayıtlı olmak veya son 5 yıldır Çeşme’de ikamet eden, çocuklu dul kadınlar hariç 25 yaş üzeri, tüm aile fertlerinin geliri 2 bin 600 lira olan, üzerine belirli koşulları taşıyan tapulu malı bulunmayan Çeşmeli ve Çeşme’de yaşamı paylaşan dar gelirli vatandaşlarımız gözetildi. CHP hep böyle yapmaz, yapamaz ve yaptırmaz. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da ideolojik davranarak CHP’ye destek verdi. Bütün bu yasakçı zihniyetlerine rağmen TOKİ konutları inşallah Çeşme’de yapılacak” diye konuştu.


Bize bir bilgi gelmedi

Çeşme Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç ise, onayla ilgili kendilerine herhangi bir bilgi ulaşmadığını, ifade ederek, plana karşı açılan davanın devam ettiğini, konunun yargıda olduğunu hatırlattı. Dalgıç, şunları söyledi: “Konu yargıya intikal etmiştir. Belediye de taraftır. Bilirkişi geldi, inceleme yaptı. Bulunulan nokta budur. Böyle bir konu olsa, onay gelse herhalde bizim de haberimiz olurdu. Açılan dava devam ediyor. Etabın onaylanması diye bir şey olmaz. Vatandaşın ucuz konut sahibi olmasına karşı değiliz. Yerel mimarinin korunabileceği çok değişik alanlar var. Biz aksine, yerel mimariye ve malzemeye uygun alanların yapılmasını destekleriz. O bölge turizm koruma ve gelişme alanı ilan edilmişti. Bunun içinden bir parçayı koparıp toplu konut yapmak istiyorlar. Yerel idarenin görüşü almadan yapıldı. TOKİ yerel idareyle, bizimle görüşüp ortak bir çalışma yapıp bölgenin coğrafyasına uygun hale getirip bu sorunu çözebilir. Ne hikmetse blok yapılaşmayla bunu çözmeye çalışıyorlar. Aslında her seçim öncesi dönemde böyle şeyler yapılır, müjdeler verilir. Yerel seçimden önce talepleri topladılar, bazı vatandaşlar paralarını da yatırdı. Şimdi de bu yönde bir açıklama oldu diye düşünüyorum.”


 

Hürriyet



Geri Dön