25 / 04 / 2024

çeşme'nin yeni mimari kimliği için ilk eylem planı!

çeşme'nin yeni mimari kimliği için ilk eylem planı!

İzmir Valiliği, çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Mimarlar Odası İzmir şžubesi tarafından ortak yürütülen 'çeşme Merkez Sahil şžeridi Kamusal Yüzeylerin Düzenlenmesi' projesi için start verildi, ilk eylem planı ha



İzmir'in en önemli turistik ilçelerinden olan çeşme'ye mimari kimlik kazandırılması için sahilde cephe düzenlemesi yapılacak.

Ağustos ayı başında oluşturulan çalışma komisyonu ilk toplantısını  İzmir  Valiliği, çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Avyapı Mimarlık temsilcileri ile Mimarlar Odası İzmir şžubesi Başkanı Hasan Topal ve İzmir 1 Nolu Koruma Bölge Kurulu Eski Başkam Tankut Ünal'ın katılımıyla çeşme'de yaptı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkam Ekrem Demirtaş, projenin sınırlarının belirlendiği ilk toplantıda proje ile sahile ve plaja kolay ulaşımın, gölgeli yaya sirkülasyonunun, kesintisiz yaya ve bisiklet dolaşımının hedeflendiğini belirterek, 'Kale ve kervansaray gibi tarihi yapıların daha kolay algılanması, yatayda ve düşeyde görsel tutarlılığın sağlanması, aydınlatma elemanlarının yeterli hale getirilmesi, kentsel mobilyalarda tasarımsal bütünlük ve işlevselliğin ele alınması da önemli gereksinimler' dedi. Komisyon toplantısında projenin ilk etabma ilişkin eylem planının belirlendiğini vurgulayan Demirteş, 'Birinci aşamada teknik bilgi ve belgeler hazırlanacak. Halihazır harita, imar planı, plan notları, uydu görüntüsü, kadastral plan temini, mülkiyet paftası hazırlanması, tescilli parseller ve SİT alanları sınırlarının belirlenmesi çalışmaları çeşme Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek.. İkinci aşamada çeşme Belediyesi ve odamız arazi kullanış haritasını hazırlayacak. Üçüncü aşamada ise proje alanının basit cephe rölevesi hazırlanacak. İlk etabın bu 3 aşaması bize gerekli olan bilgileri sağlayacak. İlk etabı eylül ayının üçüncü haftasına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Eylül ayı sonunda tekrar toplantı yaparak, projenin detaylarını elde edilen bilgi-belge, arazi kullanışı, cephe röleveleri ile netleştireceğiz. Önümüzdeki yaza kadar yapacağımız çalışmalar ile projenin sonuçlarım görünür kılmak istiyoruz' açıklamasını yaptı.

çeşme için büyük önem taşıyan projenin alanı şu şekilde belirlendi: 'çeşme Merkez Sahili Liman Kavşağı - Tekke Koyu arası sahil şeridinde (Beyazıt Cad. - Meydan - Hürriyet Caddesi) yer alan cephe yüzeyleri ve yatay alanlar. çeşme Meydanı - Tekke Koyu arasında Kokar Tepe Mevkiinde denizden sahile bakıldığında cepheden görünen Kutludağ Sokak, 3052 sokak, 3047 sokak ve istinat duvarı dahil cephe yüzeyleri ve yatay alanlar.'


Geri Dön