19 / 04 / 2024

Cevat Öncü: Müteahhitlik Yasası bir an önce düzenlenmeli!

Cevat Öncü: Müteahhitlik Yasası bir an önce düzenlenmeli!

Müteahhitlik Yasası'nın bir an evvel artık düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevat Öncü, "Bir dilekçe belediyeye, bir dilekçe TSO'ya. Adamlar bir masa, bir kasa alıyor. Oldu sana müteahhit. Bitti gitti" dedi



Müteahhitlik Yasası'nın bir an evvel artık düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevat Öncü, "Bir dilekçe belediyeye, bir dilekçe TSO'ya. Adamlar bir masa, bir kasa alıyor. Oldu sana müteahhit. Bitti gitti" dedi 


Öncü, şu anda sektörün zor durumda olduğunu da kaydederek, eskiden bir konutun fiyatının 10 yıllık kiraya bedelken şimdi 17,5 yıllık kiraya bedel olduğunu, konut sektörünün haksız rekabet ortamına, kontrolsüz maliyet ve fiyat artışına terk edildiğini belirtti.


DOLAR EN ÇOK KONUTU VURDU

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 katkı sağlanacağını söylemişti. Ancak Davutoğlu'nun açıklamaları sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı arasında yaşananlar doları son dönemlerin en yüksek seviyesine getirmişti. Dolardan en çok etkilenen sekötörlerin başını da inşaat sektörü çekti. Peki son yaşananlar sektörü nasıl etkiledi?


YÜZDE 15'LİK KATKI UZUN VADEDE İŞE YARAR

Son yıllarda inşaat sektöründeki büyüme ve aşırı konut üretimi nedeniyle arz fazlası oluştuğunu belirten Cevat Öncü, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları sektör tarafından iyimser karşılandı. Ancak reel olarak baktığımızda burada 3 ile 5 yıllık bir birikim hesabından ve bu hesapta biriktirilecek konut ederinin yüzde 25'inin yüzde 15'i gibi bir hesap yapıldığında, kısa vadede, yani mevcut konut stokunun hemen eritilmesi anlamında bir katkı sağlamayacağı görüşündeyim. Bu orta ve uzun vadede doğru bir adım olarak nitelendirilebilir. Ancak şu anda konut sektöründeki üretim fazlası ve şişkinliğin eritilmesine katkı vermeyecektir. Verilebilecek daha somut katkı tapu harçlarındaki indirim olabilir" diye konuştu.


BİR MASA BİR KASA AL SANA MÜTEAHHİT

Merkez Bankası verilerine göre inşaat sektöründeki maliyet artışının enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiğini de söyleyen Öncü, "Eskiden bir konutun fiyatı 10 yıllık kiraya bedelken şimdi 17,5 yıllık kiraya bedel. Konut sektörü haksız rekabet ortamına, kontrolsüz maliyet ve fiyat artışına terk edildi" dedi. Müteahhitlik Yasası ile ilgili olarak da konuşan Başkan Öncü, "Müteahhitlik Yasası'nı düzenlemeden inşaat sektörünü düzgün bir yapıya ulaştırmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bilindiği gibi kamu kendisine ait bir ihaleyle bir yapı yaptıracağı zaman her türlü donanımı ve ekipmanı istemekte, ancak serbest piyasada konut üreten insanların herhangi bir vasfının olması gerekmiyor. Bir dilekçe belediyeye, bir dilekçe TSO'ya verilerek, tabiri caiz ise bir masa bir kasa ile insanlar müteahhit oluyor. Bunun acil olarak düzenlenmesi ve yapı sektörüne çeki düzen verilmesi açısından bu önemlidir" ifadelerini kullandı.


Gerçek Gazete


Geri Dön