29 / 03 / 2024

Çevre Bakanlığı 10 numara yağ ile mücadeleye devam ediyor!

Çevre Bakanlığı 10 numara yağ ile mücadeleye devam ediyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ nin talimatı ile Ankara İstanbul Yolu üzerinde egzoz gazı emisyonu kontrolü ile benzin ve de motorin kalitesi denetimi gerçekleştirildi.



Ankara İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucu son iki ayda bin 200’ün üzerinde araç denetlendi, uygunsuzluğu tespit edilen araçlara ilgili mevzuat uyarınca toplamda 126 bin TL idari para cezası uygulandı.   


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, egzoz gazı emisyonu kontrolü ile benzin ve motorin kalitesi ile ilişkin, “10 numara yağı belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmaktadır. Özellikle dizel araçlarda engellenmesi gerekiyor” dedi. 


Yapılan denetimler, hava kirliliğini önlemek amacıyla gerçekleştiriliyor. Trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz ölçümü ve denetimi, ‘Egzoz Emisyonu Kontrol Yönetmeliği’ ile yapılıyor. Bu kapsamda yönetmeliğin 16. maddesinde remi ve hususi otomobillerin trafiğe çıktıktan itibaren 3 yılın sonunda her 2 yılda bir diğer araçların ise, trafiğe çıktıktan itibaren her yıl egzoz emisyonlarının ölçülmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Hava kirliliğin kontrolünde ısınmadan kaynaklı hava kirliliği, trafikten kaynaklı hava kirliliği birde sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği söz konusu.


-Ölçüm Sonuçlarında Gerekli Kriterleri Sağlamayanlara Bin 750 Lira Para Cezası Uygulanıyor- 

 

Yapılan denetimler sonucunda egzoz pulu olmayan araçlara 2872 sayılı kanunun 20 (a) maddesi gereği 875 lira idari para cezası uygulanıyor. Egzoz emisyon denetimi sonucunda ölçüm sonuçlarında gerekli kriterleri sağlamayanlara da bin 750 lira para cezası uygulanıyor. Tekrarı halinde iki katı para cezası uygulanıyor. Bu uygunsuzlukları bulunan şoförler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor


“10 Numara Yağ Kullanımı Uzun Zaman Dilimleri İçin Baktığımızda Çok Daha Büyük Maddi Kayba Neden Olmaktadır”


10 numara yağın hem araçlara hem de hava kirliliğine çok ciddi etkisi söz konusu. Egzoz emisyonunu ölçümünü doğru yaptırmayan araçlarda, aracın aksanına zarar verdiği gibi fazlaca yakın tüketimine neden oluyor. 10 numara yağ kullanımı da belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmakta.

 




Geri Dön