19 / 04 / 2024

Çevre danışmanlık firması nasıl kurulur?

Çevre danışmanlık firması nasıl kurulur?

Çevre Danışmanlık Firması, çevre yönetimi hizmeti vermesi için Bakanlık tarafından belgelendirilen tüzel kişi olarak nitelendiriliyor. Peki, çevre danışmanlık firması nasıl kurulur? İşte çevre danışmanlık firmaları..



Çevre danışmanlık firması nasıl kurulur?

Çevre Danışmanlık Firması, çevre yönetimi hizmeti vermesi için Bakanlık tarafından belgelendirilen tüzel kişi olarak nitelendiriliyor.


Çevre danışmanlık firmalarının nasıl kurulduğu ve taşıması gereken özellikler, 21 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Görevlisi yönetmeliğinde açıklanıyor. Yönetmelik gereğince;


Çevre danışmanlık firmasında en az 3 (üç) çevre görevlisinin sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan; a) En az 2/3'ünün çevre mühendisliği bölümünden mezun veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış veya 7. nci maddenin 2. ci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,


b) Birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 3 (üç) yıllık mesleki tecrübeye sahip veya 7. nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış koordinatör çevre görevlisi olması,


c) Birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 2 (iki) yıllık mesleki tecrübeye sahip veya 7. nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması zorunlu oluyor.


Çevre danışmanlık firmasında verilen hizmetin niteliğine, personel sayısına ve çalışma şartlarına uygun olacak şekilde çalışma mekânları, toplantı salonu, arşiv odası ve hizmet aracı bulunmak zorundadır. Hizmet aracının üzerinde dışarıdan görünecek şekilde firma ismi ve logosu, Bakanlık Logosu ile birlikte yer alıyor.


Çevre Laboratuvarları çevre mevzuatı kapsmaında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kurum veya kuruluşlara çevre danışmanlık yeterlik belgesi verilmiyor.


Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.


Çevre Danışmanlık Yeterlik belgesi başvuruları elektronik imza ile elektronik ortamda yapılıyor (e-başvuru) ve belgeler elektronik ortamda veriliyor.


Çevre danışmanlık firması ceza puanları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön