26 / 04 / 2024

Çevre direktiflerinin AB'ye uyması için 70 milyar avroya ihtiyaç var!

Çevre direktiflerinin AB'ye uyması için 70 milyar avroya ihtiyaç var!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadıoğlu: "Türkiye'deki bütün çevre direktiflerini, AB direktifleri ile uyumlaştırmak için 70 milyar avro yatırıma ihtiyaç var, bunun 35 milyar avrosu su ile alakalı" dedi.



 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Türkiye'deki bütün çevre direktiflerini, AB direktifleriyle uyumlaştırmak için 70 milyar avro yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, bunun 35 milyar avrosunun suyla alakalı olduğunu bildirdi.


Özellikle Büyük Menderes Havzasının ele alındığı ve 2013 yılında başlayan "Su Kalitesi İzleme Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi" sona erdi.


Bakanlıkta yapılan kapanış oturumunda konuşan Sedat Kadıoğlu, çevre konusunun zor bir sektör, onun içinde yer alan su konusunun da başlı başına çetin bir alan olduğunu ifade etti. 


Suyla ilgili çalışmalara özel önem gösterdiklerini bildiren Kadıoğlu, Su İşleri Genel Müdürlüğü ve DSİ'nin desteği ile projenin tamamlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


"Bir şeyi izleyip ölçmeden değerlendiremezsiniz" diyen Kadıoğlu, genel fotoğrafa bakıldığında durumun "çok iyi olmadığını" gördüklerini ve bu projenin ardından Türkiye'de su kalitesini yükseltmek zorunda olduklarını kaydetti. Kadıoğlu, "Türkiye'deki bütün çevre direktiflerini, AB direktifleri ile uyumlaştırmak için 70 milyar avro yatırıma ihtiyaç var, bunun 35 milyar avrosu su ile alakalı" diye konuştu.


AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkanı François Begeot da Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunda önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiğini söyledi. 


Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Emine Döğer ise "Şu anda kapanış konferansında bulunduğumuz projenin teknik yardım bileşeni kapsamındaki faaliyetlerin yürütülmesi için birimimizle Enveco S.A liderliğindeki konsorsiyum arasında 27 Haziran 2013 tarihinde 810 bin avro bedelli bir hizmet sözleşmesi imzalanmıştı" dedi. Döğer, proje ile Büyük Menderes Nehri havzasında yapılan çalışmalarla Türkiye'nin su çerçeve direktifini yürürlüğe koyma kapasitesinin güçlendirildiğini bildirdi. 


AA


Geri Dön