27 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?

Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?

Çevre temizlik vergisi, tüm konut ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?



Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?

Tüm konut ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergiye çevre temizlik vergisi deniyor. 


Çevre temizlik vergisinde birinci taksit,  Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniryor. Çevre Temizlik Vergisi Beyannamesi bir kere veriliyor. Sadece konut ya da bina el değiştirirken yeni hak sahibi bir beyanname vermek zorunda oluyor.


Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor.  Mükellefler mesken veya işyerlerinin boş olduğunu belgelendirmesi halinde bu taşınmazların boş oldukları sürece çevre temizlik vergisinin yukarıda belirtilen ilkeleri doğrultusunda değerlendiriliyor.  Bu da tahakkuk eden verginin yaklaşık yarısının ödenmesine isabet ediyor. 


Bina, apartman, işyeri sahipleri çevre ve temizlik vergisini ödemek zorunda oluyor.  Çevre temizlik vergisi bildirim formu dolduruluyor. Bu form bir kereye mahsus dolduruluyor.  Form doldurduktan sonraki işlemler sicil numarası üzerinden takibi yapılarak uygulanıyor. Peki, Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?


Çevre temizlik vergisi nereye yatırılır?

Çevre temizlik vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2014 yılına ait verginin ikinci taksit dönemi başladı. Çevre temizlik vergisi 2. taksiti son ödeme tarihi ise 1 Aralık 2014


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor.


Emlak ve çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön