16 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödeme dönemleri!

Çevre temizlik vergisi ödeme dönemleri!

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. Çevre temizlik vergisi ödeme dönemleri..



Çevre temizlik vergisi ödeme dönemleri!

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Çöp vergisi kanuna göre; Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Çevre temizlik vergisinden muaf olan binalar:

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından  münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık  ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.


Konutlarda çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 2014 yılında 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor. 

Bilindiği üzere meskenlerin çevre temizlik vergisi, su faturalarına yansıtılıyor. Su faturasının ödenmesi ile birlikte, vergi de ödenmiş oluyor.


Çevre temizlik vergisi ödeme zamanları..

Çevre temizlik vergileri iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemeleri Mart itibarıyla başladı. Çevre temizlik vergisi için ikinci taksitler Kasım ayında ödenecek.


Çevre temizlik vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Geri Dön