26 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?

Çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?



Çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?


Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Verginin mükellefi konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların kullanıcıları oluyor. 


Çevre ve temizlik vergisi meskenlerde su faturasına yansıtılıyor. Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için verginin belediyeye ödenmesi gerekiyor. 


Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çöp vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılıyor. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil ediliyor. 


Vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1.taksit 2015 ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlıyor. 31 Mayıs'ta sona eriyor.  


Çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?

1) Çevre temizlik vergisi (çöp vergisi) taşınmazı kullanan tarafından Ocak ve Temmuz aylarında ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. 


2) Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor.


3) Mükellefler mesken veya işyerlerinin boş olduğunu belgelendirmesi halinde bu taşınmazların boş oldukları sürece çevre temizlik vergisinin yukarıda belirtilen ilkeleri doğrultusunda değerlendiriliyor. Bu da tahakkuk eden verginin yaklaşık yarısının ödenmesine isabet ediyor. 


Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön