25 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödeme süresi!

Çevre temizlik vergisi ödeme süresi!

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor. Vergi senede iki taksitte ödenebiliyor. İşte çevre temizlik vergisi ödeme süresi..



Çevre temizlik vergisi ödeme süresi!

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor. Çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan yapılardan alınıyor.


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Konutlar için çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahiplerinin çevre temizlik vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, çevre temizlik vergisi ödeme süresi nedir?


Çevre temizlik vergisi süreleri

İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılır.


İlk kez mükellefiyet tesisi durumunda 1 ay içinde ilgili belediyeye bildirim verilir.


1.Taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,

2.Taksit Kasım ayı içinde, ödenir.


Yeni mükellefiyet tesisi durumunda verginin ödenmesi taksit dönemleri itibarıyla farklılık arz etmektedir.


Çevre temizlik vergisi muafiyetleri:

Genel ve Özel İl İdareleri

Yardım Kuruluşları

Üniversiteler

Üniversitelerin kullandıkları binalar

İbadethane binaları

Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar


Çevre temizlik vergisi yanlış hesaplanırsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön