19 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödeme tarihleri 2013!

Çevre temizlik vergisi ödeme tarihleri 2013!

Konutlar dışındaki çevre temizlik mükelleflerinin, vergi borçlarını belediyeye giderek ödemeleri gerekiyor. Vergi ödemeleri yılın belli dönemlerinde yapılıyor. İşte çevre temizlik vergisi ödeme tarihleri 2013 yılı...



Çevre temizlik vergisi ödeme tarihleri 2013!

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. 


Buna karşılık, kullanılmayan binalar, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren çevre temizlik vergisine tabi tutulmuyor. Verilen hizmetler konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalarda yeme, içme, kullanma, büro ve benzeri faaliyetler sonucu veya park ve piknik alanları gibi yerlerde oluşan ve çevrenin kirlenmesine neden olan her türlü çevresel atıkların, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin önlenmesi için düzenli bir şekilde toplanması, taşınması, geri kazanılması, düzenli depolanması ve bertarafı suretiyle çevreye ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi ve bu suretle ekonomiye katkı sağlama işlemleri olarak ifade ediliyor.


Konutlar için su faturalarına yansıtılan çevre temizlik vergilerini işyeri sahipleri, belediyeye giderek ödüyor. Söz konusu vergi borcu iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Çevre temizlik vergisi ödeme tarihleri 2013..

2013 yılının çevre temizlik vergilerinin ikinci taksitleri Kasım ayı içerisinde alınıyor. Buna göre çevre temizlik vergisinin 30 Kasım'a kadar ödenmesi gerekiyor.


İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulaması

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin onikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.


Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının(3) 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirtilen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde % 50 indirimli olarak uygulanacaktır.


Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 9 Kuruş olarak hesaplanacak; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları ise aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.




Çevre temizlik vergisi mevzuatı!
Çevre temizlik vergisi indirimi!



Geri Dön