19 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi zorunlu mu?

Çevre temizlik vergisi zorunlu mu?

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut ve işyerleri için ödeniyor. Peki, çevre temizlik vergisi zorunlu mu?



Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.


Bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi borcu konutlarda su faturasına yansıtılırken, işyerinde ilçe belediyesine ödeniyor. 


Peki, çevre temizlik vergisi zorunlu mu? Çevre temizlik vergisi ödenmezse ne olur?


Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Bilindiği üzere, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için zorunlu oluyor. Ancak arsa ve araziler için bu vergi ödenmiyor.


Ayrıca kullanımda olmayan, boş vaziyette olan konut ve işyerleri için de çevre temizlik vergisi ödenmiyor. Ancak bunun için belediyeye bir dilekçe ile bildirim verilmesi gerekiyor.


2017'de konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor. İşyerlerinin vergisi ise gayrimenkul türüne ve grubuna göre tespit ediliyor. Ödemenin zamanında yapılmaması halinde vergi cezası da uygulanıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön