29 / 03 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Saraçoğlu Mahallesi için kampanya başlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Saraçoğlu Mahallesi için kampanya başlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkentin merkezinde, Devlet Mahallesi (Saraçoğlu) için kampanya başlattı. Bakanlık, mahalleyi Başkentin cazibe merkezi yapacak proje için Ankaralılara fikir ve önerileri topluyor...



Ankara’nın ilk toplu konut projelerinden biri olana Saraçoğlu Mahallesi’nin halka açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık hazırladığı “Ankara’nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması, marka değerinin artırılması için fikirlerinle sen de bize katıl” duyuruları ile mahallenin yeniden şekillenmesi için Ankaralılardan destek arayacak. Ankaralılardan gelen proje, fikir ve önerileri oluşturacakları heyetle inceleyecek olan Bakanlık daha sonra Saraçoğlu Mahallesi için son kararı verecek.


Vatandaşın Kullanımına Açılacak


Bakanlar Kurulu Kararıyla riskli alan ilan edilen bölge çocuk oyun evleri, restorasyon, müze ve sosyal donatı alanları ile vatandaşın kullanımına açılması planlanıyor. Bakanlık, bölgedeki tarihi binaları aslına uygun şekilde restore ederek taşıyıcı sistemlerini güçlendirdikten sonra yeniden tasarlayacak. Tarihi statüleri bulunmayan, sonradan yapılan binaların da yıkılarak, bu alanların meydan olarak düzenlenmesi öngörülüyor.


-Devlet Mahallesi


Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk "toplu konutu" olan Namık Kemal Mahallesi'nin temeli, 1944 yılında atıldı. 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı, bir yılda tamamlandı.


Asker ve üst düzey bürokratlar için kurulduğundan "Devlet Mahallesi" denilen, "Saracoğlu Mahallesi" olarak da bilinen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. 


Kentsel sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan mahalledeki konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler, tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.




Geri Dön