24 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurt inşaatları hız kesmiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurt inşaatları hız kesmiyor!

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Tokat ili Erbaa ilçesinde yapılan 300 öğrenci kapasiteli yurt kampüsünün yapımı tamamlanarak Kredi ve de Yurtlar Genel Müdürlüğüne teslim edildi.



Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılayan toplam 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan yurt inşaatı 500 günde tamamlandı ve 9 milyon 391 bin liraya mal oldu. 300 öğrenciye hizmet verecek yurt kampüsünde 3 katlı 2 adet yurt bloğu, 1 adet sosyal tesis, 1 adet nizamiye binası ve 1 su sarnıcı bulunuyor.


Yurt blokları 2 bloktan ve bodrum + zemin + 2 kattan oluşmakta olup, bir bloğun öğrenci kapasitesi 150 öğrencidir. 2 bloktaki öğrenci sayısı 300 olup, yurt blokları, sosyal tesis ve kampüs alanları engelli öğrencilerin de bulunacağı düşünülerek TS 9111’e uygun tasarlanmıştır. Yurt blokları engelli öğrenci odası ve 1-3 kişilik yatak odaları bulunmaktadır. Yatak odaları ahşap mobilyalı, karyola sisteminde, içerisinde banyo, tuvalet, TV, buzdolabı, telefon bulunacak şekilde tasarlandı.


Yurt kampüsü enerji verimliği ön planda tutularak tasarlandı. Yurt blokları, değişken debili soğutucu akışkan klima sistemi (VRV-VRF) tarafından soğutulup ısıtılıyor; yurt blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular (gri su), çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanılmakta. Ayrıca güneş panelleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinden, güneş enerjisi kullanılarak yurt bloklarının sıcak su ihtiyacı karşılanabiliyor. Bahçe sulamada kullanılmak üzere su sarnıcı yapılarak yağmur suyu depolanmış durumda. Isıtma tesisatında ısı geri kazanımı sağlama amaçlı ekonomizerler kullanılıyor.


Mevcut bloklarda yangın söndürme sistemi olarak sprinkler sistemi ve yangın dolabı kullanılmış olup, kampüs alanında ise hidrant sistemi bulunuyor. Tüm tesiste ısı yalıtımı yapılarak, mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan cihazlar (dolaşım pompaları, brülörler vb.) enerji verimliliğini sağlayacak ve otomatik kontrol sistemine bağlı olarak çalışacak.


Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Gençler bizim geleceğimiz. Onlara en iyi barınma koşullarını sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tokat ili Erbaa ilçesinde yapılan 300 öğrencilik yurdun da gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 



Geri Dön