20 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 81 ile 81 örnek köy!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 81 ile 81 örnek köy!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtan konutları teşvik etmek amacıyla bütün köyleri kapsayan 81 ilde 81 örnek köy projesiyle depreme dayanıklı, yöresel doku ve mimariye uygun konutlar inşa edeceği bildirildi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtan konutları teşvik etmek amacıyla bütün köyleri kapsayan 81 ilde 81 örnek köy projesiyle depreme dayanıklı, yöresel doku ve mimariye uygun, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen örnek konutlar inşa edeceği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlık, köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırarak sağlıklı, modern ve afete dayanıklı konut projeleri ürettiyor.  Bakanlığın 2008 yılında Kayseri;de, 2010 yılında da Balıkesir;de, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile "Kırsal Alanlarda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklere Uygun Yapılaşmanın Yaygınlaştırılması" projesi tamamlandı.

Bu kapsamda Hatay, Malatya, Trabzon, Afyon, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de çalışmalara başlandı. Açıklamada, şu bilgilere de yer verildi:

"Söz konusu iller için kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilen, sağlıklı, güvenli ve yöresel mimariye uygun projeler üretilerek, İl Müdürlükleri ve İl Özel İdareleri aracılığıyla ücretsiz olarak köyde yaşayan vatandaşlara verilecek ve proje maliyetleri devlet desteğiyle karşılanacak. Projenin, 2012 yılında Türkiye genelinde tamamlanması hedefleniyor. Projenin daha geniş çevrelere duyurulması, kırsal alanda yaşayanlarda, fiziki çevreleri ve yöresel dokunun sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda bilinç oluşturulması, bu çerçevede halkın yöre mimarisi, doğası ve özgün değerleri hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla 02 Aralık 2011 tarihinde Balıkesir;de sunum, tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek. Projenin uygulamaya geçirilmesi konusunda görüş alışverişinin yapılacağı toplantıya, yerel idareler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yöre halkı katılacak."
AA


Geri Dön