19 / 04 / 2024

Çevre ve temizlik vergisini kim öder?

Çevre ve temizlik vergisini kim öder?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için "çevre ve temizlik vergisi"nin ödenmesi gerekiyor. Peki çevre ve temizlik vergisini kim öder?



Çevre ve temizlik vergisini kim öder?

Çevre ve temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki söz konusu çevre ve temizlik vergisini kim öder?


Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisini kim öder sorusunun yanıtı; "binayı fiilen kullananlar" oluyor.


Çevre temizlik vergisi ödemeleri

Çevre temizlik vergisi taşınmazı kullanan tarafından ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. Ödeme dönemleri ise, 1. taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, 2. taksitler ise Kasım ayı içi olarak belirlendi.


Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor.


Çevre ve temizlik vergisini kimler öder?

Çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından yılda iki kez ödeniyor. Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurulması gerekmiyor. 


Bildirim formu bir defaya mahsus olmak üzere dolduruluyor. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip ediliyor.



Konutlara ait çevre temizlik vergisi ne kadar?
Çevre Temizlik Vergisine İlişkin Belediye Kanunu Genel Tebliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön