18 / 04 / 2024

Çevreci yurtlar inşa ediliyor!

Çevreci yurtlar inşa ediliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik bu yıl 6 bin 977 öğrenci kapasiteli yurt inşaatının ihalesini yaptı. Yeni yurtlarda, iklim şartlarına göre malzeme kullanılıyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) işbirliğiyle yürütülen öğrenci yurtları projeleri devam ediyor. Öğrenci yurtlan, YURTKUR taralından hazırlanan ihtiyaç programları doğrultusunda kullanıcı sayısı ve kitlesi (kız/erkek) dikkate alınarak projelendiriliyor. YURTKUR tarafından öngörülen arsalarda inşa edilen yurtların yatak odalan birbirini görmeyecek şekilde yapılıyor. Arsa eğime uyumlu yerleştirilen yurt yatak bloklarının, planlamaları en yüksek oranda gün ışığından faydalanmaları hedeflenerek gerçekleştiriliyor. 


Yurt. kampüsü girişine bir bütün olarak danışma, ziyaretçi salonu ve tuvalet yapılıyor. Araç giriş kapısı ise içeriden kumandalı, raylı veya açılır kapanır bariyerli inşa ediliyor. 


TAM DONANIMLI GÜVENLİK 


İmar sınırına göre, tesislere ihata duvarı yapılarak yurt kampüslerinin güvenliği sağlanıyor. Yurtlarda çevre tanzimi ve aydınlatması da güvenlik ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılıyor. İmkanlar ölçüsünde her yurda açık ve kapalı spor tesisleri inşa edilmesi planlanıyor. 


Genel vaziyet planlarında, tören, kutlama, eğlence ve toplantı yapılacak büyüklükte meydanlara yer veriliyor. Uygun bölümlerde açık hava amfileri yapılması da öngörülüyor. Kampüslerde, yurt blokları, sosyal tesisler, giriş kontrol ünitesi, trafo, jeneratör, su deposu gibi teknik alanlar da yer alıyor. Yatak blokları, yerleşke alam ve sosyal tesisler, engelli öğrencilerin ulaşımına yönelik düzenleniyor. Yurt blokları, engelli öğrenci odası ve 3 kişilik yatak odalarından oluşuyor. Yatak odalan, banyo-lavabo ile tuvalet ayrı olacak şekilde projelendiriliyor. Her odada mini buzdolabı ve yatak katlarında planlanan ofislerde öğrenci kullanımı için çamaşır ve kurutma makinesi bulunacak şekilde planlama yapılıyor. Yurtların yatak odalan, kapı ve kasalara uyumlu renk ve desenlerde her (öğrenci için birer ahşap kitap dolaplı çalışma masası ve gömme soyunma dolabı bulunacak şekilde projelendiriliyor. 


KOŞULLARA UYGUN DIŞ CEPHE 


Yeni yurtlarda, iklim şartları ve bölge koşullarına göre dış cephe ve çatı malzemesi kullanılıyor. Sosyal tesisler bünyesinde kişi sayısına göre hizmet verebilecek yemek salonu, kantin, kafeterya, oyun ve internet salonlanyla sinema sistemine uygun çok maksatlı salon da yer alıyor. Yurtlar inşa edilirken, enerjinin verimli kullanılması amacıyla gerekli tüm donanımlar da dikkate almıyor.


Günboyu


Geri Dön