23 / 04 / 2024

Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Projesi artık e-devlet'te olacak!

 Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Projesi artık e-devlet'te olacak!

Çevresel etki değerlendirmesi sürecinin e-devlet kapsamına alınması ile ÇED süreci içerisinde evrak akışı elektronik ortamda gerçekleşeceği için evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılacak



Proje ÇED sürecinin 132-183 iş günü olan tamamlanma sürecinin (ÇED raporunun firma tarafından hazırlanma süreci hariç) 51-60 iş gününe kısalmasını sağlayacak.


ÇED sürecinin e-devlet kapsamına alınması ile ÇED yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişim sağlanacak. Diğer taraftan sürecin elektronik ortamda işletilmesi ile başvurunun yapıldığı andan itibaren; yatırımcı süreçleri takip edebilecek, ek gereksinimleri, revizyon taleplerini sistem üzerinden tamamlayabilecek ve sürecin bütün aşamalarını şeffaf bir şekilde izleyebilecek.


Proje kapsamında ÇED sürecinin çevrimiçi olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve şeffaf bir ortamda süreçlerin işletilerek halkın bilgilendirilmesi hedefleniyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konu ile ilgili şu yorumlarda bulundu:


Sürecin elektronik ortamda işletilmesi ile ÇED başvuru dosyası, ÇED raporu ve nihai ÇED raporlarının çoğaltılması sırasında oluşan kâğıt israfının tamamen ortadan kaldırılması sağlanacak. ÇED Başvuru dosyası, ÇED raporu ve nihai ÇED raporunun yaklaşık 300-500 sayfayı bulduğu, komisyon üye sayısının ise proje özelliklerine bağlı olarak ortalama 10-20 kurum-kuruluş arasında değişiklik gösterdiği göz önüne alındığında ciddi boyutta kaynak sarfiyatının önleneceği görülmektedir.


Geri Dön