19 / 04 / 2024

Ceyda Erem; Avrupa, Çin ve Rusya’ya odaklanacağız!

Ceyda Erem; Avrupa, Çin ve Rusya’ya odaklanacağız!

Ceyda Erem, geçen yıl Evteks ’e gelip tanıtım yapan Heimtextil ’e aynı yoldan yanıt verdi. Frankfurt’ta toplantı yapan Erem; Avrupa, Çin ve Rusya’ya odaklanacaklarını açıkladı.





CNR Fuarcılık’ın patronu Ceyda Erem, ev tekstili fuarında en büyük rakibi olan Heimtextil’e Frankfurt’ta misilleme yaptı. Geçen yıl Heimtextil yetkililerinin Evteks’e gelip toplantı yapmasından sonra Erem de kurmaylarıyla Frankfurt’ta Alman basın mensuplarıyla bir araya gelip fuarı ve hedeflerini anlattı. Erem, yurtdışı toplantılarının Almanya ile sınırlı kalmayacağını belirterek İtalya, İspanya, Rusya ve Çin’de de benzer tanıtım toplantılarıyla Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.


Rusya ve Çin sırada


Heimtextil’e katılımın azalırken Evteks’ün yükselişte olduğunu belirten Erem, “Yer sıkıntımız yüzünden daha fazla katılım sağlayamıyoruz. 160 bin metrekarelik alan kadar bir alan daha olsa dolduracağız. Şu anda 500 şirketlik bir bekleme listesi var” dedi.


Fuara ilginin artmasında Türkiye’nin yükselen bir yıldız olmasının büyük etkisi olduğunu kaydeden Ceyda Erem, “Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD)ile başarılı bir işbirliğimiz var. Ekonomi bakanlığımızın da desteği büyük. Fuar alanımızı büyütüp daha fazla katılımcı ve ziyaretçiyle büyümeyi hedefliyoruz. Ülkemizin desteğiyle bu sektörü büyüteceğiz” diye konuştu.


Yurtdışında tanıtım toplantılarını başka ülkelerle sürdüreceklerini ifade eden Ceyda Erem, programlarındaki öncelikli ülkelerin ise Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Çin ve Afrika ülkeleri olacağını vurguladı. Ceyda Erem, sözlerine şöyle devam etti: 


“Bu tanıtım toplantılarına çok daha önce başlamamız lazımdı. Bundan sonra tüm fuarlarımızı yurtdışında tanıtacağız. Almanya, İtalya, İspanya, Rusya ve Çin’de, Afrika ülkelerinde tanıtıma ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin ihracatının çok hızlı artışına destek vermek istiyoruz. “


Fuar alanı büyüyecek


Fuar alanını büyütmek için girişimleri olduğunu dile getiren Ceyda Erem, çok büyük metrekareleri küçültüp bekleme listesindeki firmalara yer yaratmanın da alternatif formülleri arasında olduğunu kaydetti. Erem, hedeflerinin önümüzdeki yıl fuar alanını yüzde 30 büyütmek olduğunu anlattı.


Hedef 10 milyar dolar ihracat


- Türk ev tekstil sektörü 12 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Sektör, dünyada 4’üncü büyük ev tekstil sağlayıcısı konumunda.


- Global ev tekstil endüstrisinde yüzde 5 paya sahip olan sektör, geçen yıl 160 ülkeye 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 


- Ev tekstilinde 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar.


150 bin kişi bekleniyor


- 20 yıldır düzenlenenen Evteks, 1.5 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratıyor.


- Zara’dan El Corte Inglese’e dünyanın önde gelen alıcıları ziyaretçiler arasında...


- Fuara 1.000’e yakın firma 2 bin markayla katılıyor. 


- Bu yıl 21-25 Mayıs’taki fuara 150 bin ziyaretçi bekleniyor.


Doğu-Batı rekabeti başlıyor


DÜNYANIN en büyük ev tekstili fuarı Heimtextil’e ilgi azalıyor. Heimtextil’e 2013’te 62 ülkeden 2 bin 658 firma katılırken bu rakam 2012’de 2 bin 601 oldu. Ziyaretçi sayısı ise 66 bin kişiydi. Ziyaretçi sayısı 2012’de 67 bin 451 kişi olmuştu. Messe Frankfurt fuarcılığın Doğu ülkelerine kaydığını düşünerek geçen yıl Yeni Delhi’de Heimtextil India yapacağını açıklamıştı. Heimtextil Fuarı’na katılan ülkelerden Çinli firmalar 514 katılımcı ile ilk sırada. Türk firmalar 164 katılımcı ile Çin, Hindistan, ve Almanya’nın ardından 4’üncü sırada. Evteks’te ise 2008 yılından bu yana hem katılımcı hem ziyaretçi sayısında artış yaşanıyor. 2008’de 740 firma ve 81 bin olan ziyaretçi fuara katılırken 2013’te firma sayısı 978’e, ziyaretçi sayısı 119 bine ulaştı.


‘Huzur istiyoruz’


TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık da Türkiye’nin bugün sadece tekstil üreticisi değil hizmet üreticisi olduğunu vurgulayarak, “Fuarlar Almanya ve Çin gibi ülkelerde devletler tarafından çok ciddi destekleniyor. Fuarcılık Türkiye’de devlet politikası olmalı” diye konuştu. Heimtex’e katılım bedellerinin giderek ağırlaştığına da değinen Küçükçalık, 60 metrekare bir standın bedelinin 20 bin euro olduğunu, ancak artık fuardan aynı verimliliği alamadıkları için fuar yetkilileriyle bir formül bulmak için konuşacaklarını vurguladı. 



Yaşar Küçükçalık, son dönemdeki siyasi gelişmele için ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim ülkece huzura ihtiyacımız var. Devletimizden büyük kimse yok. Beğenirsek gider sandıkta oyumuzu veririz, beğenmezsek teşekkür ederiz.”



Vatan


Geri Dön