24 / 04 / 2024

Ceyhan Terminali'ne usulsüzlük soruşturması!

Ceyhan Terminali'ne usulsüzlük soruşturması!

Bakû-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının dünya pazarına açıldığı Ceyhan Terminali'nde soruşturma başlatıldı



İhalelerde şartnameye uygun olmayan ürün alındığı ve müteahhitlik işlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile Bakû-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının dünya pazarına açıldığı Ceyhan Terminali'nde soruşturma başlatıldı.
Adana-Ceyhan'da bulunan ve Bakû-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının dünya pazarına açıldığı Ceyhan Terminali'ndeki bazı ihalelere yönelik soruşturma başlatıldı. 2009 yılının yaz aylarında gelen bazı imzasız ihbar mektupları ile başlayan süreçte, soruşturma sırası ise ancak geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın gündem yoğunluğu ve müfettiş azlığı nedeniyle konunun yeni ele alınabildiği ve pazartesi günü bölgeye bir müfettişin incelemede bulunmak üzere gönderildiği öğrenildi. Ceyhan Terminali, BOTAŞ'ın bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösteren BOTAŞ International Limited (BIL) tarafından yönetiliyor.

Hangi iddialar var

BOTAŞ'a 2009 yılının yaz aylarında gelen birden fazla ihbar mektubunda, Ceyhan Terminali'nde yapılan bazı ihalelerde şartnamelere uygun olmayan ürünlerin alımının yapıldığı, müteahhitlik işlerinin eksik olduğu gibi usulsüzlük iddiaları ortaya atıldı. Bu ihbar mektupları Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'a da gönderildi. BOTAŞ'ta açılan ilk soruşturmanın sonuçlarının ise "taraflı" olduğu iddialarının gündeme geldiğini anlatan yetkililer, bunun üzerine konunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na havale edildiğini belirttiler. Bakan Taner Yıldız'ın aylar önce soruşturma oluru verdiği ancak sürecin ancak bu hafta başlatıldığı kaydedildi.

EÜAŞ dosyası geciktirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu, 20 ayrı genel müdürlük ile ilgilenirken bünyesinde sadece 15 tane müfettiş bulunuyor. Sıraya konan soruşturma dosyalarına sıra ise geç geliyor. Yetkililer, kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ'ta 1 yıl önce başlayan soruşturmanın uzun sürmesi nedeniyle Ceyhan Terminali'ne yönelik iddiaların araştırılmasına ancak şimdi sıra gelebildiğine dikkat çektiler. Soruşturma sonucunun gelecek aylarda ortaya konması bekleniyor. Ceyhan Terminali, BTC Projesi'nin çıkış noktası olarak, Azeri petrolünün dünya pazarlarına açıldığı kapı olarak görev yapıyor. Ceyhan Terminali'nden petrol yüklemeye 2006 yılında başlandı. Bugüne kadar 1062 tankere ev sahipliği yapan terminalden 835 milyon varil petrol sevkıyatı gerçekleşti.
Referans/Begüm Gürsoy


Geri Dön